Stefan Löfven och Carin Jämtin på S-kongressen. Foto: Claudio Breciani/Scanpix.

Jobben dominerande frågan på S-kongressen

Vinster i välfärden splittrar partiet
1:48 min

När den Socialdemokratiska partikongressen i dag börjar diskutera sakpolitik så är det tydligt att många socialdemokrater på plats upprepar det nya mantrat för partiet - jobben, jobben, jobben.

– Det är jobben som är den absolut viktigaste frågan. Vi måste få ner den höga arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten också. Den är oerhört hög.

– Ja, det är naturligtvis detta med rätten till arbete för alla, inte bara för några.

– Det är det absolut viktigaste. Vi har alldeles för hög ungdomsarbetslöshet.

Tidigare LO-ordföranden Bertil Jonsson och kongressombuden Helena Frisk från Örebro län och Marianne Eriksson från Skåne svarar som de flesta socialdemokraterna här på kongressen.

Men den fråga som socialdemokrater har svårast att komma överens om är vinster i välfärden, alltså om privata vårdcentraler, skolor och äldreboenden som drivs med skattemedel ska få ta ut vinst - något som många verkar vilja begränsa eller helt säga nej till.

– Jag tycker inte om att vinsten ska försvinna utan den ska användas i verksamheten. Punkt slut är det bara, säger Jan Svärd från Skåne.

– Vår delegation kommer att driva LO-linjen, alltså non-profit-linjen. säger Jörgen Edsvik, Gävleborg. Vi accepterar vinster men de ska begränsas.

– Ett aktiebolag där man plockar ut vinster i massor, och sedan ta det i sin egna ficka och så får det gå hur det vill. Det känns aldrig bra, anser Birgitta Persson från Norrbotten,

Ska det stoppas helt?

– Nej, inte helt, säger hon.

Den socialdemokratiska kongressen pågår fram till söndag. 350 ombud ska besluta om nytt partiprogram och 1924 motioner och på plats finns också 500 utställaren från olika organisationer som försöker påverka ombuden.

Bland de flera tusen besökarna finns förra partiledaren Håkan Juholt och han tycker att en händelse som inträffar i eftermiddag är den allra viktigaste:

– Det viktigaste enskilda beslutet är att vi väljer Stefan Löfven till partiordförande och att det belönas med långa applåder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".