Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SKL publicerar siffror över överbeläggningar

Uppdaterat torsdag 4 april 2013 kl 14.58
Publicerat torsdag 4 april 2013 kl 08.08
Landstinget i Gävleborg toppar tabellerna
(2:10 min)
Arkivfoto: Erik G Svensson/Scanpix.

Efter de senaste årens återkommande problem med överfulla sjukhus och patienter på fel avdelningar, publicerar nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, för första gången siffror över överbeläggningarna.

Margareta Berglund Rödén är hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget Västernorrland säger det inte är ovanligt med överbeläggningar.

– Det är ganska vanligt med överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter. Det här ska mana till att man börjar titta på skillnader mellan avdelningar och hur man ska bäst utnyttja sina vårdplatser. Att påbörja ett förbättringsarbete kring patient flödet helt enkelt, säger Margareta Berglund Rödén.

Samtliga landsting rapporterade i januari att man hade fler patienter än vårdplatser. Och personalen är utmattad, det vittnade Mariette Björk, Vårdförbundet i Skaraborg, om häromdagen.

– Politikerna måste se verkligheten. Vi har överbeläggningar hela tiden och det kan inte vara rimligt att vi ska ha det. Hur än den här överbeläggningsstatistiken ser ut, så ser man att platserna räcker inte till. Vi ska ju effektivisera och minska patientskadorna, och det här kan ju istället bli tvärtom, sade han.

Vittnesmålen från sjukvården om de överfulla avdelningarna har ökat den senaste tiden och både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har lagt miljonviten på landstingen.

Men Sveriges kommuner och landsting har efter mycket vånda bedömt att man först nu kan publicera statistiken över hur det egentligen ser ut på sjukhusen.

Siffrorna visar att Landstinget i Gävleborg toppar tabellerna med flest överbeläggningar, under januari-februari, följt av Västerbotten och Västmanland. Dalarna och Jönköping har det lägsta antalet.

När det handlar om patienter som måste placeras på fel avdelning på grund av platsbristen, är det Gotland och Halland som har flest.

– Det är ett patientsäkerhetsproblem och ett arbetsmiljöproblem, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på SKL.

Intresseorganisationen SKL framhåller att siffrorna inte går att jämföra mellan landstingen eftersom man kan ha mätt på olika sätt.

– Men det visar sig ändå vara stora skillnader mellan olika sjukhus och landsting, säger Göran Stiernstedt.

Margareta Berglund Rödén, vid SKL är också Hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget Västernorrland, som också upplevt stora problem om med en bättre kartläggning hoppas hon nu kunna tackla problemet bättre i framtiden.

– I och med att vi nu kan visa på att det är de här effekterna vi får, då kan vi också utrangera de förändringsprojekt som kanske inte är så bra som vi tror att de ska vara. Vi kan istället satsa på de projekt som kan visa sig ge effekt.

Vilka projekt kan det vara?

– Det får framtiden utvisa, det kan jag inte sitta här och säga, säger Margareta Berglund Rödén.

Tidigare rapporteringar om överbeläggning på sjukhusen

Utbredd överbeläggning på sjukhusen (20 dec)

 

Stora problem med överbeläggningar på sjukhus (20 dec)

 

Överbeläggningar på sjukhus ska kartläggas (27 sep)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".