1 av 2
2 av 2
Republikanen och försvarsministern Chuck Hagel. Foto: Susan Walsh/Scanpix.

Oro i USA för utvecklingen i Nordkorea

Signal till Sydkorea
1:47 min

Nordkoreas senaste åtgärder innebär en reell och tydlig fara och ett hot mot bland annat USA. De sa den amerikanska försvarsministern Chuck Hagel i ett tal igår som antyder att den amerikanska statsledningen börjar se än mer allvarligt på utvecklingen.

Kort efter det sa en talesman för den nordkoreanska krigsmakten att de nu ska ha fått godkännande och klartecken för att kunna genomföra ett som man sa skoningslöst anfall inkluderande kärnvapen mot USA.

I Washington ser man fortfarande krigsretoriken från Nordkorea mest som tomma ord men det finns en oro för att utvecklingen ska bli okontrollerbar.

Och som ett svar har Pentagon nu meddelat att USA ska installera ett batteri antimissilraketer på ön Guam i Stilla havet där USA har en stor bas.

Med det ska man kunna skjuta ner eventuella nordkoreanska anfallsrobotar. Det kommer dock ta flera veckor innan missilförsvaret är på plats så först och främst är beslutet en del i den psykologiska krigföringen mot Nordkorea.

Det är också en signal till Sydkorea att USA är berett att agera så att inte Sydkorea vidtar något obetänksamt. Tidigare har USA också beordrat två örlogsfartyg till farvattnet nära den koreanska halvön som är utrustade med likartat missilförsvar.

Samtidigt som USA förstärker sin krigsmakt i området har både försvarsminister Hagel och utrikesminister John Kerry betonat att det finns en möjlighet att uppnå en förhandlingslösning med Nordkorera.

För andra dagen i rad blockerar Nordkorea sydkoreanernas tillträde till den gemensamma industrizonen Kaesong.

40 lastbilar väntade idag på att korsa gränsen för att köra till zonen men de vände när de blev upplysta över högtalare att det var förbjudet.

Sydkoreaner som befinner sig i Kaesong tillåts återvända hem. Det är oklart hur länge gränsen hålls stängd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".