Georgiska soldater under kriget 2008. Foto: Linda Forsell/Scanpix

Rysk militärövning väcker krigsminnen i Georgien

Rysk militärövning provocerar Georgien
2:18 min

Rysslands oväntade militärövning i Svarta havet i förra veckan har väckt starka reaktioner i Georgien och sätter återigen fokus på den spända relationen länderna emellan.

Sedan femdagarskriget 2008 är de diplomatiska förbindelserna brutna - samtidigt har en viss uppmjukning skett, sedan den mer Rysslandsvänlige Bidzina Ivanisjvili och hans parti Georgiens dröm vann parlamentsvalet i höstas.

Och det finns många georgier som hoppas på en nystart i förhållandet till den stora grannen i norr.

– Jag vill absolut att relationen blir bra igen, vet du varför? Undrar Vazje Golisjvili, 53-årig arbetslös ekonom som hankar sig fram som elektriker i huvudstaden Tbilisi.

– Jo, för med våra georgiska pass kommer vi ingenstans för att arbeta, och här finns inga jobb, det enda ställe dit vi skulle kunna åka är Ryssland, men dit släpps vi inte in, säger Vazje som just nu håller på att renovera ett hus på en smal liten gata i gamla stan i Tbilisi.

– Sedan nyår har jag haft jobb ungefär en vecka.

Sedan kriget som pågick mindre än en vecka i augusti 2008 har relationen mellan Ryssland och Georgien varit stelfrusen.

Huvudkonflikten handlar om de båda georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien, som med Rysslands stöd har förklarat sig självständiga, medan Georgien kräver båda republikerna tillbaka.

Men sedan valet i höstas då den mer Rysslandsvänlige Bidzina Ivanisjvili och hans Georgiens dröm segrade över president Micheil Saakasjvilis parti Nationella rörelsen har nya tongångar hörts - bland annat har Ryssland gått med på att åter börja köpa vin och mineralvatten från Georgien.

Därför blev irritationen stor när Ryssland förra veckan utan förvarning inledde en stor flottmanöver i Svarta havet med en lång kuststräcka som tillhör Georgien. Något som bland andra landets försvarsminister upplevde som "provocerande".

Men Kakha Gogolashvili vid Fonden för strategiska och internationella studier i Tbilisi menar att den ryska militärövningen hade udden riktad mer mot USA än mot Georgien.

För samtidigt som ryssarna patrullerade i Svarta havet genomfördes en gemensam amerikansk-georgisk militärövning utanför Tbilisi.

 – På det här sättet vill Ryssland visa vem som är herre på täppan i området, säger Kakha Gogolashvilj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".