Självutnämnde presidenten Michel Djotodia erkänns inte av sina grannar. Foto: Scanpix.

Grannländer erkänner inte nye presidenten

Ansluter sig till AU:s linje
2:01 min

Trycket ökar på kuppmakarna som har tagit över i Centralafrikanska republiken. Landets grannländer har under sitt krismöte om rebellkuppen beslutat att inte erkänna den självutnämnde presidenten.

"Det är omöjligt för oss att erkänna en man som utsett sig själv till president", sa värden för krismötet Tchads president Idriss Deby, tillika en av regionens mest inflytelserika makthavare.

Det var troligen när Deby drog tillbaks sitt stöd för den numera avsatte presidenten Bozizé som rebellerna kunde jaga ut honom ur landet. Bozizé anklagar Tchads president för att ha stött rebellerna när de intog huvudstaden Bangui med vapen i hand för snart två veckor sen. Minst 80 personer dödades.

Men trots anklagelserna mot president Deby så går inte han rebellernas ärenden nu, i alla fall inte öppet.

Tvärtom ansluter sig Deby och de andra grannländerna till Afrikanska unionens (AU) linje att man inte får ta makten med vapen i hand - det ska vara svunna tider i Afrika i dag.

AU uteslöt genast Centralafrikanska republiken efter kuppen. Grannländerna föreslår nu en plan för att få landet tillbaks på en grundlagsenlig väg igen: ett nationellt råd bör sättas samman, rådet ska utse en president och anta en ny grundlag, och förbereda för allmänna val inom ett och halvt år.

Kuppledaren Djotodias plan var att han skulle styra via presidentdekret i tre år och sedan hålla val. Han hade hoppats att blidka grannländerna och omvärlden med att ge plats även för oppositionspolitiker i sin nyutnämnda regeringen.

Trots protesterna mot kuppen tycks ingen i dag vilja ha tillbaks den avsatte presidenten, som själv tog makten i en kupp för tio år sen. Han har efter det valts till civil president i allmänna val, men oppositionen anser att de inte gick rätt till. Få tycker att Bozizé lyckades föra det eftersatta landet mot varaktig utveckling med välstånd för landet invånare.

Oppositionen i landet är nu försiktigt positiv till grannländernas förslag om ett övergångsråd, men vill se hur det ska gå till i praktiken. Från kuppmakaren Djotodia finns ännu inga kommentarer till att grannländerna i alla fall officiellt nu har slängt igen dörren i hans ansikte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".