Prognos: Läsplattor dominerar marknaden 2017

Tendensen syntes redan förra året
1:22 min

Försäljningen av persondatorer tros minska, medan läsplattor och smarta mobiltelefoner kommer att öka, enligt Gartners prognos som sträcker sig fram till 2017.

I takt med att mobilt bredband byggs ut och kapaciteten i näten antas öka kommer även användningen av trådlösa apparater att öka.

Ska man peka ut vinnare och förlorare så kommer traditionella persondatorer att minska i försäljning, medan läsplattor och smarta mobiltelefoner kommer att öka, enligt Gartners prognos som sträcker sig fram till 2017.

Tendensen syntes redan förra året då försäljningen av läsplattor gick om persondatorer på vissa marknader. Försäljningen av pc nådde sin topp redan förra året.

Sett till den globala marknaden kommer det att dröja några år innan läsplattan i olika varianter går om pc, men förändringen är stark och försäljningskurvorna går fortsatt neråt för pc. 2017 antas läsplattorna dominera.

De stora volymerna står dock smarta mobiler för. Redan nästa år närmar sig försäljningen två-miljardersstrecket.

När det gäller apparaterna som drivs av de olika operativsystemen, så antas marknadsandelarna framöver fördelas så att Android från Google fortsätter att dominera, medan Windows från Microsoft kommer att försvara sin andraplats. IOS från Apple är trea nu och väntas fortsatta att vara trea fram till 2017. I hasorna på dom tre stora nafsar många mindre spelare.

2012 såldes det omkring 116 miljoner surfplattor. Den siffran spås öka till närmare 200 miljoner i år och landa på 470 miljoner 2017. Samtidigt väntas pc-försäljningen i antal rasa från 340 miljoner 2012 till omkring 270 miljoner stycken 2017.

Försäljningen av mobiltelefoner spås öka stadigt i antal, från 1,7 miljarder 2012 till 1,9 miljarder i år, för att sedan alltså nå en försäljning på 2,1 miljarder stycken år 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".