Serbiska Natasa Kandic tilldelas Civil Rights Defenders pris. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Serbisk människorättskämpe får pris

Dokumenterade övergrepp på båda sidor
2:20 min

I dag för 35 år sedan mördades Martin Luther King i USA. För att hedra hans minne och för att förmå FN att göra fjärde april till internationell dag till försvar för världens människorättsförsvarare, delar Civil Rights Defenders för första gången ut ett människorättspris på 50 000 euro.

Natasa Kandic, grundare och chef för HLC ett centrum för människorätt i Serbien, är den första som får ett nytt människorättspris instiftat av Civil Rights Defenders.

Nära en halv miljon kronor eller 50 000 euro delas ut på Martin Luther Kings dödsdag den fjärde april från och med i år. Det är ett led i att förmå FN att göra fjärde april till en internationell dag för världens människorättsförsvarare.

Serbiska Natasa Kandic mottar priset i Stockholm i dag. Den 66-åriga Kandic har redan fått de flesta möjliga priser för sitt mod och sin kamp för mänskliga rättigheter sedan krigen på Balkan på 90-talet.

HLC:s undersökningar och faktainsamlingar har lagt grunden till mycket av krigsförbrytartribunalens rättegångar i Haag och i domstolar på Balkan.

Hon har varit med och dokumenterat de vidrigaste av övergrepp på alla sidor under den långa konflikten på Balkan. Bland annat en video hon fann blev avgörande bevis mot de serbiska förövarna i massakern i Srebrenica.

De senaste åren har hon oförtröttligt fortsatt arbeta för försoning mellan folken, trots många dödshot och också politiskt motiverade åtal. Att försonas och att avslöja sanningen om alla offren är nödvändigt för att gå vidare, anser hon.

-- Vi har 1 800 försvunna människor från kriget i Kosovo, 500 serber och 1 300 albaner, var finns de, i någon massgrav eller offer för kriminella, vi vet inte, fortfarande är människor rädda för att berätta, säger Natasa Kandic.

Därför sammanställs minnesböcker med alla namn på dem som dödades med korta historier, för att nästa generation inte undgå att få veta berättar hon. Men än så länge saknas politisk vilja att försonas som i fallet Serbien Kosovo.

-- Serbiska regeringen förstår inte att deras krav saknar helt verklighetsanknytning, de ställer omöjliga krav och därför misslyckades de senaste samtalen i Bryssel, säger Natasa Kandic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".