Facebook väntas lansera egen mobil

Ikväll väntas Facebook lansera sin egen smarta mobil - i samarbete med HTC och Google.

Enligt källor till Techcrunch är det en modifierad HTC-mobil som kommer att presenteras.

Den kommer att vara utrustad med Androids operativsystem men vara extra anpassad för att fungera med Facebook.

Enligt förhandsspekulationerna ska telefonen se ut som en iPhone 5 och ha 16 GB lagringsutrymme, dubbelkärnig processor samt en kamera på 5 megapixel och en på 1,6 megapixel.

Skärmen kommer vara 4,3-tum stor och ha en upplösningen på 1280 x 720 pixlar.

Det spekulares i att Facebook vill öka intäkterna från mobilanvändarna och att det ligger bakom satsningen på en Facebook-anpassad telefon.

I den senaste rapporten från bolaget loggar runt 57 procent av de 1,1 miljarder aktiva användarna som Facebook uppger sig ha in via mobiltelefonen varje månad.

Facebook har hittills inte lyckats tjäna särskilt mycket på mobilanvändarna. Under det senaste kvartalet kom 84 procent av intäkterna från annonser. Bara 23 procent av dom pengarna var kopplade till mobiltelefonen.

När Facebook debuterade på Nasdaq OMX för närmare ett år sedan, i maj 2012, sattes introduktionspriset till 45 dollar. Men aktien föll och idag handlas den för 26:58 dollar.

Exakt hur telefonen kommer se ut är i nuläget föremål för spekulationer. Men klockan 19 svensk tid ikväll har Facebook kallat till en presskonferens och då lär frågetecknen rätas ut.

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".