Landets sjukhus är hårt belastade. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Vård i korridoren på överbelagda sjukhus

Landstinget i Gävleborg mest utsatt
1:46 min

För första gången publicerar nu Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, siffror över överbeläggningarna på landets sjukhus. Mest utsatt för tillfället är landstinget i Gävleborg.

Patienten Arne Björk berättar om hur det såg ut för honom när han tvingades uppsöka akut vård för en infektion förra året. 

– Första natten fick jag ligga i en korridor på lungavdelningen, trots att jag aldrig haft problem med lungorna. Andra natten hamnade jag på en sal med tre personer som hade KOL och kan än i dag drömma om hostan de hade. Men jag var trött och sov gott ändå, säger han.

Arne Björks erfarenheter av vård i korridoren kommer från sjukhuset i Gävle, men skulle lika gärna kunna vara från en annan del av landet. För vittnesmålen från sjukvården om de överfulla avdelningarna har ökat den senaste tiden och både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har lagt miljonviten på landstingen.

Nu bekräftas också bilden av de hårt belastade sjukhusen av Sveriges Kommuner och Landsting. SKL:s siffror visar att Landstinget i Gävleborg toppar tabellerna med flest överbeläggningar, under januari och februari, följt av Västerbotten och Västmanland. Dalarna och Jönköping har det lägsta antalet.

När det handlar om patienter som måste placeras på fel avdelning på grund av platsbristen, är det Gotland och Halland som har flest.

Margareta Berglund Rödén är den som lett SKL:s projekt, som går ut på att kartlägga och följa upp överbeläggningarna. Hon är också Hälso- och sjukvårdsdirektör i Landstinget Västernorrland, men har inget klart recept för hur man ska åtgärda problemet.

Det handlar om ett brett förbättringsarbete säger hon och då ser hon kartläggningen som en bra värdemätare på vilka åtgärder som får bäst effekt.

– Om vi gör ett förändringsarbete nu, låt oss säga utskrivningsklara, så kan vi följa månad för månad vad den förändringen får för effekt. Då kan vi utrangera de förändringsprojekt som kanske inte är så bra som vi tror att de ska vara och satsa på dem som visar sig ge effekt, säger Margareta Berglund Rödén.

Och vilka kan de vara?

- Det kan jag inte säga, det får framtiden utvisa, säger Margareta Berglund Rödén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".