Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vd Olof Persson vid Volvo AB:s årsstämma i Lisebergshallen i Göteborg på torsdagen. Foto: Thomas Johansson/Scanpix

Volvostämman: Blickar framåt efter splittrat år

Vd Olof Persson: "Ett tudelat år"
1:48 min

I dag höll fordonstillverkaren AB Volvo sin årsstämma i Göteborg, och det var ett företag som hade ett mycket splittrat år bakom sig.

Volvokoncernens vd Olof Persson sammanfattar 2012 så här:

– Det får nästan bli mer orden tudelat, där vi såg ett första halvår som var väldigt starkt. Vi hade en bra orderingång, vi hade ett bra kapacitetsutnyttjande, vi levererade bra och vi hade också en bra lönsamhet.

– Det förbyttes sedan under andra halvåret när vi fick bromsa in väldigt kraftigt, se till att vi inte hade för mycket varulager och vi fick också mycket överkapacitet i systemet som var väldigt tufft mot resultatet.

Ja, det handlar mycket om ambivalens inom Volvokoncernen just nu. 2012 började som 2011 slutade, riktigt bra, men så vände det snabbt och de två sista kvartalsrapporterna var en stor besvikelse för marknaden.

Resultatet för helåret blev en vinst på drygt 15 miljarder kronor, att jämföra med nästan 25 miljarder i vinst 2011. Företaget klarade inte sina lönsamhetsmål, och på dagens stämma handlade mycket om att uppgiften för ledningen nu är att få upp lönsamheten.

Inför framtiden så ser det lika splittrat ut. Volvos vd Olof Persson pratar om flera positiva signaler från marknaden och man har till exempel kört igång tillverkningen av lastbilar på full takt igen för att möta ett väntat ökat intresse.

Men samtidigt finns det en osäkerhet kring det ekonomiska läget i framför allt Europa, och hur den kan komma att utvecklas under året. Men här lyste ändå optimismen igenom, och så lät det även bland många av aktieägarna som besökte stämman i dag. En av dem var Bert Ferm:

– Vi har haft den tuffa perioden bakom oss tror jag. Om det inte händer något världspolitiskt så kan vi nog se positivt på framtiden, säger Bert Ferm.

Faktaruta: Volvo

  • Volvokoncernen tillverkar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, båt- och industrimotorer.
  • I och med att Volvo Aero såldes i fjol har man lämnat flygindustrin.
  • Vid årsskiftet 2012/2013 hade koncernen cirka 99 000 tillsvidareanställda samt 16 500 visstidsanställda och konsulter.
  • Omsättningen i fjol minskade till 304 miljarder kronor från 310 miljarder kronor året innan.
  • Det gör ändå att Volvo behåller platsen som Sveriges största företag sett till omsättning.
  • Resultatet före skatt 2012 försämrades också, till 15 miljarder kronor jämfört med 25 miljarder kronor 2011.
  • Rörelsemarginalen sjönk till 5,8 procent jämfört med 8,7 procent.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".