Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FOI om hotet från Nordkorea: Främst ordkrig

Den dramatiska utvecklingen i Nordkorea
10 min
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttryckte stor oro för de växande hoten från Nordkorea. Foto: Mark Garten/Johan Nilsson/Scanpix

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte under torsdagen stor oro för de växande hoten om krig på nordkoreanska halvön. Men på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, menar man att det främst är ett ordkrig som pågår.

Nordkorea har uppgivit att det nu finns färdiga planer för ett anfall med kärnvapen mot amerikanska mål. Men John Rydqvistvid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, säger att den allt hotfullare retoriken inte följs upp av militära förberedelser i Nordkorea.

– Det är ett ordkrig som pågår. Det trappas upp till ovanligt höga nivåer men vi är inte särskilt oroade för att det skulle leda till ett krig på nordkoreanska halvön, säger John Rydqvist som är verksam vid FOI:s asienprogram.

Steg för steg har den våldsamma retoriken trappats upp och kontaktvägarna mellan Nord- och Sydkorea brutits.

Men det finns inga rapporter om truppförflyttningar eller omfattande militära förberedelser i Nordkorea som backar upp hoten, säger John Rydqvist.

Även om det låter allvarligt att Washington svarat på det nordkoreanska hotet om kärnvapenanfall genom att placera ett antimissilsystem på den amerikanska basen på Guam i västra Stilla havet så är det mest för säkerhets skull, säger Johan Rydqvist.

– Man tar hotet på allvar, det måste man för det är militärens uppgift att titta på det värsta scenariot. Samtidigt är det ingen som tror att Nordkorea förfogar över kärnvapen. Det Nordkorea har är kärnladdningar som man har testat. Men laddningarna är stora och tunga och kan inte monteras på missiler. Och deras missiler har bara räckvidd att kanske nå Guam eller Hawaii, men med dålig precision, så det finns egentligen ingenting bakom de här hoten säger Johan Rydqvist.

Hur den här konflikten kommer sluta är oklart, Kanske blir det en mindre nordkoreansk attack längs den koreanska gränsen liknande händelsen 2010 då ett sydkoreanskt fartyg sänktes med en torped och 46 sjömän dog. Samtidigt är det oklart vilka mål den nordkoreanska ledningen försöker uppnå med den aggressiva retoriken.

– Det är oklart hur den nya ledningen kalkylerar. Till de mer troliga spekulationerna hör att man måste stärka legitimiteten för den nya ledaren Kim Jong-Un som är oerfaren. En annan är att man vill pressa Kina till att inte implementera sanktioner så hårt som de är skrivna, säger Johan Rydqvist, som tror att Nordkorea ändå kommer backa ur ordkriget.


– Till slut är det så att om Nordkorea startar ett krig så innebär det att de förlorar det kriget. USA och Sydkorea är helt överlägsna den nordkoreanska försvarsmakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".