Bild på beslag från polisen till åtalet på mot personerna bakom ett av de största dopningsnätverken någonsin i Sverige. Foto: Polisen

Omfattande dopningsnätverk inför rätta

Sköttes som ett vanligt företag
1:58 min

I dag startar rättegången mot 23 personer som misstänks ha smugglat, tillverkat och sålt dopnings-medel. Enligt tullverket handlar det om ett av dom största dopningsnätverken någonsin, som sedan 2009 ska ha tjänat 50 miljoner kronor.

Men trots att det här nätverket sprängts, syns inga tecken på att dopnings-handeln minskar, enligt Mikael Lindgren, operativ chef vid Tullverkets Brottsbekämpning i Stockholm.

– Det är klart att det finns andra hemsidor och andra som säljer. Vi tar ju fortfarande dopningsmedel i beslag. Det verkar ju finnas en omättlig marknad. Jag är själv väldigt förvånad över den enorma mängd som smugglas, som vi tar, säger Mikael Lindgren.

Under två års spanade tullkriminalen i Stockholm på nätverket. Efter hjälp från Kanada lyckades man kartlägga krypterade mejl - och därefter spränga ligan. Man gjorde beslag i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Eskilstuna och Borlänge, och hittade totalt 11 miljoner dopnings-doser, och Utrustning för tillverkning av illegala preparat.

Försäljningen har skett via hemsidor -  nätverket fungerade som ett företag - där man bland annat haft policy-dokument om hur man ska - och inte ska - bete sig, enligt utredningen.

Huvudmannen tros ha dragit in 16 miljoner kronor, och två andra personer i ledningsgruppen 7 och en halv miljon var. Därtill har flera personer haft jobb i nätverket som liknat vanligt lönearbete, där man tjänat mellan fem tusen och 50 tusen kronor per månad beroende på vad i processen man gjort.

En arbetsuppgift har till exempel varit att hushålla med preparat, en annan att sköta själva dopning-produktionen.

– De som bland annat har tillverkat dopningsmedel är personer med relativt hög status eller välbetald arbete. Dom har haft en väldigt bra fasad, och man trodde aldrig att dom hållit på med sånt här. Tillverkning har skett i deras hem i källare och så vidare, säger Mikael Lindgren.

I dag ställs nätverket inför rätta – och riskerar fängelse för bland annat grovt smugglingsbrott och grovt dopnings-brott. Men in-smugglingen av dopnings-preparat fortsätter.

– Jag tror att myndigheterna är medvetna om det här, men internet har gjort marknaden enorm och svårkontrollerad.

Dopingjouren, som hör till Karolinska universitetssjukhuset, bekräftar bilden av ett ökat missbruk under dom senaste åren. Milja Ranung är sjuksköterska vid Dopingjouren.

– Vi ser att användandet av anabola androgena steroider har ju blivit vanligare både bland yngre, men även bland äldre, så nu är det ett väldigt stort ålders-spektrum på dom missbrukar dom här preparaten. VI har också sett att blandmissbruken med andra preparat, speciellt narkotika då också har ökat under de senaste åren, säger Milja Ranung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".