På bilden Bernard Arnault tillsammans med ikonen inom modevärlden Karls Lagerfeldt. Foto: Jacques Brinon/Scanpix.

Affärsmäns och politikers skatteflykt avslöjad

Lista avslöjar skatteflykt
1:37 min

Tusentals personer med konton och bolag i skatteparadis har avslöjats genom att över två miljoner e-mail och andra dokument läckt ut till journalister.

Läckan har redan orsakat stor turbulens runt om i världen.

Det började med att en hårddisk överlämnades till en journalist på den washington-baserade organistationen international consortium of investigative journalism.

I den fanns uppgifter lagrade om cirka 120000 olika bolag i skatteparadis runt om i världen, de flesta på de Brittiska Jungfruöarna och Caymanöarna.

Över två miljoner e-mail, dokument om konton, kontoinnehavare och interna promemorior, totalt 260 gigabyte av information, finns på hårddisken.

Journalister från nyhetsorganisationer över hela världen har arbetat med att gå igenom materialet, bland annat den svenska tidskriften Fokus.

Och  dokumenten ger en unik inblick i den vanligtvis ljusskygga världen av skatteflykt och skatteplanering.

På listan över kontoinnehavare och ägare till offshorebolagen finns några av världen rikaste och mäktigaste personer.

Redan har listan med namn skakat om den franska regeringen. President Hollandes tidigare partikassör, ska enligt tidningen le Monde ha investerat i två bolag på Caymanöarna.

Och den brittiska tidningen the Guardian har publicerat en lista där bland andra Azerbadjans president Aliev,  Georgiens premiärminister  Bidzina Ivanisjvili  och dottern till Filipinernas före detta diktator Ferdinand Marcos återfinns.

Här i Storbritannien har avslöjandena väckt stor uppmärksamhet och politiker från regeringspartiet Liberaldemokraterna har krävt att den konservative premiärminstern David Cameron gör något åt skatteparadisen som sorterar under brittisk lag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".