USA tar fram vaccin mot nya fågelinfluensan

Både Kina och USA sätter nu in åtgärder för att bekämpa den nya varianten av fågelinfluensa, H7N9, som upptäcktes för sex veckor sedan. Alla fågelmarknader i Kinas kommersiella huvudstad Shanghai har tillfälligt stängs.   

Åtgärden genomförs för "allmänhetens säkerhet", sade Xu Wei, talesman för Shanghais stadsförvaltning, vid en presskonferens.

Tidigare meddelade myndigheterna i Shanghai att de har påbörjat en masslakt av fåglar sedan viruset hittats hos duvor.

Kina mobiliserar i hela landet just nu för att bekämpa den nya varianten av fågelinfluensa.

Viruset har krävt sex människors liv men tycks inte smitta mellan människor.

På Smittskyddsinstitutet, SMI, följer man utvecklingen i Kina noga. Men i nuläget finns ingen anledning till oro, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

-I Kina har myndigheterna undersökt anhöriga och bekanta till dem som smittats, och inte hittat något spår efter viruset. Det smittar med andra ord inte människor särskilt lätt, säger han.

Att USA nu förbereder vaccin mot det nya viruset är ett rent standardförfarande enligt Tegnell.

-Sådant görs för många virus varje år. Viruset måste anpassas till vaccintillverkningen. USA gör detta för hela världssamfundet, säger han.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".