Efter alla kriser har börserna vant sig och reagerar inte lika starkt på turbulenserna.

Världens aktiebörser har blivit krisvana

Börser behåller lugnet trots kriser
1:48 min

Börserna världen runt verkar ha vant sig vid kriser. Det så kallade skräckindexet sjunker stadigt.

Gösta Carlberg är informatör och redaktör på föreningen Aktiespararna och han gör en jämförelse med hur människor som lever i krigshärdar, till slut vänjer sig vid den vardagen.

– Det kanske inte är en optimal liknelse, men om man tittar på folk som lever under väldigt svåra förhållanden, så lyckas de ändå skapa sig en vardag, trots att det kanske är krig och elände och bomberna faller. Lite skulle man kanske kunna dra en sån parallell till aktiemarknadens sätt att relatera till alla de turer som faktiskt är i ekonomiska och politiska termer, säger han. 

Trots finanskris, fastighetskris, greklandskris, eurokris och nu cypernkris reagerar börsen allt svagare.

Det märks rent statistiskt. Skräckindex eller VIX, volatilitetsindex,  har inte legat så lågt sedan 2007. Indexet är ett mått på hur mycket börserna svänger upp och ner. 

Ju högre siffra, desto skakigare börs. I dag ligger skräckindex på bara 13-14. Under finanskrisens början i oktober 2008, då hade skräckindex en febertopp på över 80.

Det här lugnet har dock inte småspararna upptäckt, säger Gösta Carlberg, på föreningen Aktiespararna. 

– Nej, tyvärr inte alls skulle jag säga. Börsen känner sig förhållandevis konfortabel, trots det som ändå händer ute på marknaden. Men den bild som man som småsparare får i tidningarna känns ju väldigt kaotisk egentligen. 

Det här håller Jonas Olavi med om. Han är aktiestrateg på Nordea. 

– De här stora, kraftiga skiftena på börsen gör att folk blir mindre intresserade av det, man måste helt enkelt lägga ner lite mer tid på det och det är inte alla som vill göra det.

Det relativa lugnet på aktiemarknaderna beror på att börsen hittat en långsiktigt trend uppåt att lita på, enligt Olavi. 

-- Där är de flesta makroekonomer och bolagsanalytiker överens om att det kommer att se successivt bättre ut under året, och det har ju aktiemarknaden svarat upp till.

Är den historiska finanskrisens många efterdyningar över nu? Gösta Carlberg säger så här.

 – Jag tror att vi har sett det värsta. Ja, det vågar jag nog säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".