1 av 2
2 av 2
En soldat framför den nordkoreanska raket som lyfte i april i år. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Nordkorea ställer upp fler robotar på östkusten

Sydkoreanska källor inom försvarsdepartementet bekräftar att Nordkorea flyttat två medeldistansrobotar till östkusten och ställt upp dem på mobila avfyrningsramper, skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap enligt AFP.

I går bekräftades att en medeldistansrobot flyttats.

Enligt källan gäller det medeldistansrobot Musudan som tros ha en räckvidd på 3 000 kilometer eller mer, vilket innebär att hela Sydkorea och Japan finns inom dess räckvidd och eventuellt också amerikanskt territorium på Guam i Stilla havet.

Den uppblossade konflikten med Nordkorea riskerar att få långsiktiga effekter på den sydkoreanska ekonomin — Asiens fjärde största.

– Tidigare har marknaderna återhämtat sig snabbt från Nordkorea-relaterade händelser, men de nya hoten från Nordkorea är starkare och effekterna kanske därför blir mer långvariga, sade Sydkoreas vice finansminister Choo Kyung-hu vid ett krismöte med regeringen enligt Reuters.

Nordkorea har hotat att attackera amerikanska militärbaser, inklusive baser på fastlandet, samt att stänga den gemensamma industrizonen Kaesong dit arbetare från Sydkorea denna vecka nekats att resa in.

Ett av de företag som riskerar att påverkas av oroligheterna är den amerikanska biltillverkaren General Motors.

Sydkorea är i dag en viktig del i GM:s globala produktion, men GM har nu varnat för att en ytterligare upptrappning av konflikten kan tvinga företaget att på längre sikt flytta sin tillverkning.

Börsen i Seoul sjönk på fredagen till den lägsta nivån på fyra månader i spåren av konflikten.

Sydkorea är villigt att evakuera sina arbetare från industrizonen Kaesong i Nordkorea – om det blir farligt för dem, uppger Sydkoreas samarbetsminister.

Under de senaste dagarna har Nordkorea hindrat sydkoreaner från att ta sig in i Kaesong, men fortfarande befann sig drygt 600 sydkoreaner på torsdagen i området.

123 sydkoreanska företag är verksamma i Kaesong och cirka 50 000 nordkoreaner arbetar där.

Industrizonen är både ekonomiskt och symboliskt viktig, i och med att den är den enda återstående samarbetslänken mellan de båda länderna och dessutom en av få källor till exportinkomster för Nordkorea.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".