Amiral Bubo Na Tchuto greps till havs på internationellt vatten misstänkt för narkotikasmuggling. Arkivbild: AFP PHOTO/Scanpix.

Militärchef gripen som storsmugglare

"Funnits på USA:s svarta lista i flera år"
1:29 min

Amerikansk narkotikapolis har gripit en av Guinea-Bissaus högsta militärer. Den före detta marinchefen anklagas av USA för att vara en av de värsta narkotikasmugglarna i drogtrafiken mellan Latinamerika och Europa, och han ska nu föras till USA för att ställas inför rätta.

Amiral Bubo Na Tchuto greps till havs på internationellt vatten, i en operation som verkar ha varit ett samarbete mellan USA och Kap Verde.

Det är från den portugisisktalande ö-nationen utanför Afrikas västkust som amiralen nu redan förts vidare till USA enligt kapverdiska medier.

Han greps av hemliga agenter på ett fartyg tillsammans med fyra landsmän, och gripandet är det första av någon som anses ha en riktig hög position inom smugglingen via Västafrika.

Na Tchuto har funnit på USA:s svarta lista i flera år, över de narkotikasmugglare som USA anser vara de verkliga spindlarna i nätet i den illegala droghandeln mellan bland annat Latinamerika och Europa.

Guinea-Bissau i Västafrika har varit en av de perfekta platserna för smugglingen via Afrika, och sydamerikanska knarkkarteller har använt landet för sin verksamhet i över ett årtionde, enligt FN.

De täta träsken med många små öar och kanaler i mangroveskärgården utanför Guinea-Bissau har fungerat som en väl skyddad landningsplats för laster av narkotika från Latinamerika på väg till Europa.

Geografin i kombination med politiken, ett litet land utan stabilt styre i årtionden, med skyhög korruption och nästan total avsaknad av verklig lag och ordning, där inflytelserika militärer sen länge varit de som främst hållit i trådarna.

Na Tchuto, till exempel, anklagas för att ha deltagit i flera av de kupper som landet genomlevt sedan självständigheten från Portugal 1974.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".