Rekordlång säsong för isbrytarna

Isens maximala utbredning på Östersjön och Bottenhavet har aldrig varit så sen som nu i vinter. I normala fall nås kulmen runt månadsskiftet mellan februari och mars men i år hände det i slutet på mars vilket inte har inträffat sedan mätningarna startade.

De fyra stora statsisbrytarnas hemmahamn i Luleå är tom i dag. Isbrytarna har fullt upp med att assistera fartyg ända ner till Gävlebukten.

I vinter nådde isutbredningen sin kulm i slutet av mars. Senare än någonsin, förklarar isbrytarchefen på Sjöfartsverket Ulf Gulldne.

– Det beror på att vi fick en väldigt kall period i mars månad. Det har varit kallt på nätterna och dagarna. Då lägger sig isen och det fortsätter att bildas is, säger Ulf Gulldne.

Det handlar inte om något rekord när det gäller mängden is i Östersjön utan om tidpunkten för när istäcket är som störst, som alltså inträffade ovanligt sent i år.

Då var det betydligt mer is under krigsvintrarna, under några stränga år i mitten på 80-talet. Även 2010 och 2011 låg istäcket från norra Östersjön och upp över hela Bottenhavet och Bottenviken.

Mest is finns nu i Bottenviken. Men isen finns också kvar i skärgårdarna från Västervik och norrut. Även i Stockholms skärgård. Och att issäsongen tycks bli rekordlång i år kan göra att ivriga fritidsbåts ägare får vänta något längre på sjösättning.

Men för den kommersiella sjöfarten har den förlängda issäsongen inte inneburit några större problem ännu. Även om det blir dyrare bränslekostnader och i vissa fall fler transportdagar på havet, förklarar Christer Schoug, vd i Sveriges Redareförening.

– Detta är ju en del av verkligheten för den tonnage som opererar i norra Östersjön i issituationer, säger Christer Schoug.

Maxisutbredningen skedde 29 mars, det ni ser på bilderna är nuläget och en prognos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".