Det kalla vädret gör att tofsvipans ankomst till Sverige är försenad. Även golfklubbarna har problem och i Sveriges sydligaste udde, Smygehuk, var det minusgrader, snöfall och blåst sent in i mars. Foto: Scanpix

Ingen vår i sikte – snöfall väntas i helgen

Den som väntar på våren får fortsätta att vänta ett tag till, även om solen hjälper upp temperaturen under dagtid. Till helgen gör vintern comeback – snöfall väntas i de mellersta delarna och lokalt kan det komma upp till en decimeter nysnö.

Under natten till lördagen kommer ett lågtryck in västerifrån över södra Norrland och både lördag och söndag väntas snöfall till och från i mellersta Sverige.

– Snöfallet berör främst norra Svealand och södra Norrland. Tyngdpunkten ligger över Jämtland och Västernorrland, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

De inre delarna av södra Norrland kan lokalt få uppemot en decimeter snö under lördagsdygnet, men även norra Svealand får lite snö, främst i Värmland och Dalarna. Till söndagen kan snöområdet även passera Mälardalen.

– Men det handlar inte om lika stora mängder. Temperaturen ligger på plussidan dagtid, vilket gör att snön är lite blötare och den lägger sig inte lika lätt.

Mars månad var kallare än på länge i Sverige, och de första dagarna i april har hittills generellt haft temperaturer under det normala för årstiden. Och även om solen hjälper upp temperaturen på dagarna ligger den kalla luften i stort kvar över landet.

Den meteorologiska definitionen för vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga över 0 grader, och där är vi inte än.

– Nätterna är så pass kalla än så länge, så det är inget större avancemang, säger Lovisa Andersson, men tillägger att det väntas bli lite mildare till nästa helg.

Den sena våren har också gjort flyttfåglarna försenade. Enligt Christopher Magnusson vid Ottenby fågelstation på Öland är det just nu dåligt med bland annat koltrastar, rödhakar och bofinkar.

– Och det ska egentligen vara fullt med tofsvipor ute på ängarna, men det är det inte, säger han.

I brist på skönsjungande vårfåglar utomhus kan man lyssna digitalt - här är Naturmorgons ljudlista över de vanligaste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".