Alla fågelmarknader i Kinas kommersiella huvudstad Shanghai har tillfälligt stängts. Foto: Scanpix.

Rädslan för nytt fågelvirus sprider sig i Kina

Oklart hur smittan sprids från fåglar till människor
1:43 min

I Kina har ett utbrott av en ny typ av fågelinfluensa nu krävt sex liv. Masslakt av fåglar har inletts i Shanghai och marknader där fåglar säljs i staden helt har stängts.

Antalet smittade och avlidna är fortfarande relativt lågt, men oron för en epidemi har börjat att gro bland befolkningen. Kina har numera däremot erfarenhet av att handskas med sådana här utbrott. Myndigheterna har lärt sig både av tidigare fall av fågelinfluensa och inte minst av SARS-utbrottet för tio år.

Myndigheterna har denna gång agerat resolut, och beordrat att minst 20 000 fåglar ska avlivas i ett försök att stävja utbrottet och förhindra att fler människor smittas. Flera fågelmarknader i Shanghai har stängts och ingångarna till marknaderna ska ha blockerats och vaktas nu av polis för att ingen ska ta sig in. Men samtidigt har kritik riktats mot myndigheterna för att de har varit sena med att informera allmänheten om det här senaste utbrottet.

Den nya typen av fågelinfluensa kallas för H7N9. Det är ännu oklart exakt hur smittan sprids från fåglar till människor. Världshälsoorganisationen WHO har däremot sagt att det ännu inte finns några bevis för att sjukdomen kan spridas från människa till människa.

På grund av att H7N9 inte verkar smitta mellan människor har Shanghais hälsovårdschef, Wu Fan, sagt att det inte finns någon risk för att sjukdomen ska sprida sig utomlands.

Men nyligen har uppgifter kommit om att en ung kvinna från Hongkong som besökte Shanghai i mars har uppvisat tecken på att vara smittad av sjudkomen. Hon vårdas nu på en isolerad avdelning på ett sjukhus här i Hongkong. Samtidigt bevakar experter utvecklingen noga för att upptäcka om H7N9 börjar att sprida sig mellan människor.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".