Sprickor i vägarna kan vara både långa och djupa. Foto: Mons Brunius/Scanpix.

Nyckfullt vinterväder gav stora skador på vägarna

"Guppigt som på ett nöjesfält"
2:16 min

Vinterns kraftiga temperaturväxlingar har lett till stora skador på vägarna runt om i landet. Reparationskostnaderna kan komma att bli 25 procent högre i år jämfört med förra året, och arbetet kan pågå fram till sommaren.

Många bilister oroar sig för att få punktering av de stora hålen, så kallade potthål, i vägarna.

– Om man sitter i en kö och rätt som det är har man en grop som är en 30 – 40 centimeter i omkrets – vad gör du då? Om det går så väjer jag, men det går oftast inte. Då åker jag ner i gropen, och i värsta fall så får jag punktering, säger Ulla Johansson, som kör taxi i Stockholm.

Vägar som fyllts av sprickor och stora hål på grund av att det varit stora temperaturskillnader mellan dagarna och nätterna i vinter, har varit en prövning för yrkesföraren Ulla Johansson. En punktering ger ett omedelbart inkomstbortfall, berättar hon.

– Vi känner av den här lågkonjunkturen, så vi behöver inte gropar i vägen. Vi får slita rätt hårt för att få ihop vår lön ändå.

Slutnotan för årets reparationer av potthål och spruckna vägar uppskattas blir uppemot 25 procent högre, i jämförelse med förra året.

På Svevia i Södra Roslagen räknar man till exempel med att en större väg på 20 mil med "potthål" kostar drygt 100 000 kronor mer att laga i år än förra året.

Eftersom vägskadorna varit så omfattande i år kommer reparationsarbetet att ta tid, varnar Ben Valskrå, projektledare för Trafikverkets vägar i norra och södra Roslagen.

– Man brukar kunna säga så här att när det gäller sprickor, längsgående sprickor, försöker vi att laga dem lite mera permanent strax efter midsommar. Potthålen lagas kontinuerligt, löpande. Där får man räkna med att vi kommer att ha problem med potthål maj månad ut, säger han.

Trafikverket har tvingats stänga ett 40-tal mindre vägar, främst i Östergötland, för tung trafik på grund av vägskador.

Inom ett par veckor kommer antalet avstängda vägar öka till ett 100-tal, när tjällossningen har tagit fart på riktigt, säger man på Trafikverket.

I väntan på att landets kommuner och Trafikverkets entreprenörer hunnit återställa alla vägskadade beläggningar får trafikanterna ha tålamod.

Väg 53 mellan Eskilstuna och Nyköping är en av de hårt drabbade vägarna. Det kan bilisten Ann-Marie Ek vittna om.

– Vi kom precis från Eskilstuna, och vi sa det att det var väldigt guppigt. Det var som att vara på nöjesfält, säger Ann-Marie Ek.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".