"Evakueringsuppgifter stämmer inte"

UD: Ingen uppmaning att lämna
1:27 min

Uppgifterna om att Nordkorea uppmanat de utländska ambassaderna i Pyongyang att förbereda en evakuering, stämmer inte enligt de uppgifter som UD fått från Nordkorea.

Alla ambassader och internationella organisationer kallades i dag upp till det nordkoreanska utrikesministeriet i huvudstaden för att få information och en uppdatering om det säkerhetsläget. Theo Zetterman vid UD:s presstjänst.

– Till och börja med är det viktigt att poängtera att från  Nordkorea har det inte kommit någon uppmaning att evakuera, eller lämna landet. Det var en diskussion där med en uppdatering om säkerhetssituationen i landet.

– Frågan om en eventuell evakuering var en av de punkter som då togs upp. Det nordkoreanerna ville höra det var om det fanns önskemål från ambassaderna om stöd vid en eventuell sådan. Men det har alltså inte kommit någon uppmaning från Nordkorea att evakuera eller lämna landet.

Just nu finns bara den svenska ambassadören Karl-Olof Andersson på plats vid ambassaden. I övrigt finns det en handfull svenskar som arbetar inom frivilligorganisationer, eller företag på plats i landet. Det kan även finnas någon svensk turist men det är inte turistsäsong nu så det är inte troligt uppger UD.

På ambassaden följer man utvecklingen noga säger Theo Zetterman.

– Ambassaden har nära kontakt med övriga EU-länder och andra relevanta aktörer, därtill så är det en naturlig åtgärd att ambassaden ser över sin beredskapspraxis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".