Fartyget Scandinavian Star fattade eld strax utanför Lysekil och 159 människor omkom. FOTO: TOR ARNE DALSNES/Scanpix

Oskyldig ska ha pekats ut för fartygsbrand

"Fartyget var överförsäkrat"
1:23 min

Den 7 april 1990 dog 159 personer när färjan Scandinavian Star, som var på väg från Norge till Danmark, fattade eld utanför Lysekil. En ny utredning pekar på att fel person då fick skulden och att det hela handlade om försäkringsbedrägeri.

I den nya utredningen ingår Ingvar Brynefors, som var insatsledare vid branden, som en av experterna. I morgon ska gruppen presentera nya fakta som bland annat bevisar att den lastbilschaufför som misstänks, och som själv dog i branden, omöjligt kan bära skulden.

Det var den 7 april 1990 som 159 människor dog när färjan Scandinavian Star, som var på väg från Norge till Danmark, fattade eld utanför Lysekil. Inte bara en utan flera gånger, med många timmar mellan bränderna.

Brandmannen Ingvar Brynfors var en av de första som firades ombord från en helikopter. Hans vittnesmål om bränderna, plus samt nya vittnesuppgifter och fakta framtagna av en expertgrupp i samarbete med anhöriggruppen, ger en helt annan bild av branden och motivet.

Istället för att det ska ha varit en ensam mordbrännare handlar det om flera inblandade personer, som antingen ska ha fått betalt eller själva tjänat på att färjan brann enligt den nya utredningen. Anledningen är glasklar enligt Ingvar Brynfors.

– Försäkringsbedrägeri. Båten såldes till ett rederi i Danmark för 12 miljoner dollar. Båten försäkrades upp till 24 miljoner dollar dagen, eller dagarna, innan den brann.

Redaren som pekas ut som ägare vid branden vill inte intervjuas, men säger i ett mail till NRK att han inget har med branden att göra och inte heller har fått ut några försäkringspengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".