Anklagelser om skatteplanering tillbakavisas

Ivanisjvilis offshorepengar
2:20 min

Uppgifterna om att Georgiens premiärminister Bidzina Ivanisjvili skulle toppa listan över rika personer som gömmer sina pengar i skatteparadis tillbakavisas i dag i Tbilisi.

I ett pressmeddelande från hans parti Georgiens dröm skriver man att Ivanisjvili inte längre har några intressen i det bolag som pekas ut, men nyheten sätter ändå fokus på det faktum att premiärministerns förmögenhet kan mäta sig med hela landet statsbudget.

– Nej, det är kanske inte det bästa läget för demokratin, att landets ledare är så rik säger Erekle Urusjadze vid antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals kontor i Georgiens huvudstad Tbilisi.

– Vi följer det här kontinuerligt och har bland annat sett att flera personer ur Ivanisjvilis bolag har fått höga positioner.

Bidzina Ivanisjvili är med sina över 5 miljarder dollar, drygt 30 miljarder svenska kronor Georgiens i särklass rikaste man. I jämförelse uppgår den statliga georgiska utgiftsbudgen  i år till runt 4,5 miljarder dollar. Ivanisjvili lade grunden till sin förmögenhet i 90-talets Ryssland.

När det blev klart att han som ledare för partiet Georgiens D röm tänkte ställa upp i parlamentsvalet i höstas var ett av hans löften att han skulle göra sig av med sina ryska tillgångar och de nya uppgifterna om att Ivanisjvili liksom många toppolitiker runt om i världen gömmer undan sin förmögenhet i skatteparadis, i Ivanisjvilis fall på brittiska Jungfruöarna, tillbakavisas i dag i Tbilisi.

– Det där är gamla uppgifter, säger Paata Zakareisjvili, minister i Bidzina Ivanisjvilis regering.

– Ja, han har haft pengar i skatteparadis men det upphörde han med redan 2009, säger Zakareisjvili.

Och vad det gäller premiärministerns förmögenhet så har den bara fört gott med sig, säger han.

– För sina pengar har han byggt mycket här i Georgien och det är bland annat tack vare det som många här i landet har förtroende för honom.

Som pensionärsparet Zjenja och Zurab som promenerar arm i arm längs Rustavelliavenyn i Tbilisi.

– Han har ärligt tjänat ihop sina pengar och investerat dem i landet, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".