Permitteringar av personal i offentlig verksamhet, liksom bland åklagare och försvarare. Foto: Bebeto Matthews/Scanpix.

USA märker av ekonomisk osthyvel

Politiker följer Obama och minskar sina löner
1:46 min

Beslutet i USA:s kongress för en månad sedan att spara pengar i budgeten genom att hyvla ner kostnader rakt av börjar nu märkas. 85 miljarder dollar ska sparas på sju månader och det har gett effekt bland annat på sysselsättningen.

De svaga svaga sysselsättningssiffror som kom på fredagen förklarades delvis med budgetneddragningarna.

Efter en månads varseltid kommer nu permitteringar av personal i den offentliga verksamheten, men mest kritiserat hittills är det sparande i sjukförsäkringen som inneburit att cancerpatienter inte har fått sina dyrbara mediciner. Deras läkare skriver inte ut medicinerna, eftersom de inte får samma kostnader täckta som förut.

Allmänna åklagare och försvarare varslas om permitteringar, med effekten att domstolar stänger någon dag i veckan.

Försvaret har störst sparbeting och alla utgifter ska nagelfaras, sa den nye försvarsministern Chuck Hagel häromdagen.

Piloter får färre flygtimmar, en del kontrakt skjuts upp.

Budgetneddragningarna infördes, och ska fortsätta, trots att politikerna på båda sidor tyckte det var idiotiskt att skära ner rakt av, utan att välja på vad. Opinionen klandrade republikanerna mer än demokraterna för att det inte blev en annan uppgörelse.

Hittills har kanske inte så många amerikaner känt av neddragningarna, men president Barack Obama har satt ljuset på dem igen bland annat genom att annonsera att han avstår från 20 000 dollar av sin lön på 400 000 dollar.

En rad ministrar och andra politiker har anslutit och kommer tillfälligt att minska sina löner.

De ekonomiska slitningarna fortsätter i kongressen. Det finns nu tre olika budgetförslag, ett i varje kammare, och presidentens.

Obamas förslag har inte presenteras offentligt än, men på fredagen blev det känt att han öppnar för att spara i socialförsäkringarna. Det får kritik i hans eget parti. Samtidigt gillar republikanerna inte att Obama vill öka skatteintaget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".