BO kräver ny lag för att förhindra barns självmord

1:32 min

Självmorden ökar bland barn och unga vuxna i Sverige. Utvecklingen är oroande, anser Barnombudsman Fredrik Malmberg, som nu kräver lagstiftning om obligatoriska dödsfallsutredningar efter barns självmord.

– Vi har sett sedan början av 90-talet att självmorden har minskat i alla åldersgrupper, men inte i den yngsta gruppen, där självmord bland barn och unga vuxna i stället har blivit något vanligare, säger Fredrik Malmberg.

– Utvecklingen skiljer sig enligt Karolinska institutet från utvecklingen inom övriga EU. Jag tycker att den är oroande och man måste ta utvecklingen på allvar.

Varje år är det 124 barn och unga mellan 15 och 24 år som begår självmord, enligt den senaste statistiken.

Bland barn under 15 år handlar det om fem fall varje år. Bland vuxna däremot minskar självmorden.

Barnombudsman Fredrik Malmberg efterlyser nu på DN debatt tillsammans med psykolog Åsa Landberg en ny lag, så att det blir möjligt att utreda hur olika myndigheter har agerat före dödsfallet.

Lagstiftningen krävs för att sekretessen mellan olika myndigheter ska kunna brytas. I dag finns den möjligheten bara när barn omkommer i samband med brott.

– Det kanske skulle ge bättre kunskap om vad det är som vuxenvärlden missar. Det har hänt ett antal gånger att man sagt att det här var något som barn och unga kände till, men som vuxenvärlden inte hade sett. Eller så kan någon myndighet ha stött på en pusselbit. Med den här typen av utredningar kan man helt enkelt få fram kunskap om brister, så att vi kan bli bättre i framtiden på att förebygga självmord, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Cecilia Axelsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista