Ett av de vapen som lämnats in till polisen hittills under den pågående vapenamnestin. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Lyckad vapenamnesti hittills, anser polisen

"Det ser ut som om vi kan få in uppemot 15 000 vapen"
2:02 min

Efter en månad av den nu gällande vapenamnestin, där man kan lämna in vapen utan påföljd, har polisen fått in 4 500 vapen. Flest vapen har hittills lämnats in i Västra Götaland - nästan dubbelt så många som i Stockholms län.

– Ja, man kan konstatera att det är mycket vapen både i Skåne och Västra Götaland, säger Peter Thorsell vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen

Rikspolisstyrelsen har nu sammanfattat den första av totalt tre månaders vapenamnesti, och hittills har omkring 4 500 vapen lämnats in över hela landet.

Västra Götaland ligger alltså i topp sett till antalet inlämnade vapen. Följt av Skåne och Gävleborg - därefter kommer Stockholms län.

Daniel Norlander är biträdande chef vid polisen i Västra Götaland.

– Vi har fått in nästan 250 pistoler och revolvrar, och det är vi väldigt glada för, eftersom de vapnen är ganska små och behändiga, och lätta och stjäla, och det är ofta dem vi ser ute på gatorna.

Ser man till vapentyp så är det framför allt jaktvapen som lämnas in - hittills omkring 2 300 studsare, hagelgevär och kombinationsgevär. Det kan jämföras med 1 400 pistoler och revolvrar.

Man kan även notera att det lämnats in fem armborst och två harpuner.

Peter Thorsell på Rikspolisstyrelsen, tycker att amnestins första månad varit mycket lyckad.

– Fortsätter det på det här viset så kommer vi säkert få lika många vapen inlämnade vid det här amnestin som vi hade 2007 och även 1993. Det ser ut som att vi skulle kunna komma uppemot kanske 15 000 vapen.

Inför amnestin befarande både Polisförbundet och Fackförbundet ST säkerhetsproblem. Framförallt för personalen i receptionen som tar emot alla vapen i ett första skede. Och det har inkommit tillbudsrapporter - framförallt rörande misstänkt explosiva saker, och en anställd vid Polisen i Alingsås ska ha fått en pistol riktad mot sig vid en inlämning, enligt ST-facket.

– Det har varit ett antal incidenter där man kommit in med explosiva varor. Granater och annat. Men det är inget som smällt, inga skott som gått av i receptionen eller liknande, säger Peter Thorsell vid Rikspolisstyrelsen.

Erling Staxäng är nationellt huvudskyddsombud vid Polisförbundet.

– Det har fungerat bra efter att arbetsgivarskyddsorganisationen haft ett samarbete där man sett efter att man har rätt utrustning och rätt utbildning för det här uppdraget gällande amnestin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".