Indiska räddningsarbetare bär iväg ett litet barn som överlevde husraset i utkanten av Bombay. Foto: Scanpix.

Antalet döda efter husraset utanför Bombay stiger

Mellan 100 och 150 människor beräknas ha funnits i huset
1:55 min

Över 70 människor har nu hittats i rasmassorna av det sju våningar höga huset som rasade i torsdags kväll. En av de byggansvariga har gripits, en annan ansvarig är fortfarande på fri fot, rapporterar Indisk tv.

Det var i torsdags som bygget rasade som ett korthus. Enligt beräkningar befanns sig mellan 100 till 150 människor i huset när det kollapsade.

Anhöriga till de dagsarbetare som jobbade där flyttade in i huset allt eftersom våningarna blev klara. För det fick de betala en hyra på runt 30 kronor dagen, berättar en granne för nyhetsbyrån Reuters.

När raset kom så var de fyra första våningarna bebodda.

Sökandet efter överlevande fortgår och i morse räddades en kvinna efter att räddningspersonal hört en röst inifrån och igår hittades en 10-månaders pojke. Men hans föräldrar verkar inte ha klarat sig.

– När jag hörde om olyckan så sprang jag direkt hit, berättar en man för den indiska tv-kanalen X-news. Jag har flera anhöriga därinne säger han och pekar på den åtta meter höga grus- och betonghögen som för två dygn sedan var ett sju våningar högt hus.

Bygget skedde i ett skogsområde där myndigheter inte gett klartecken för byggnation på grund av att man bryter sten i ett närliggande område. Där sprängs det flera gånger om dagen. Flera grannar har rapporterat om att just detta hus byggdes mycket snabbt, vilket kan indikera på att konstruktionen var mycket vek.

Det råder en stor brist på bostäder i Indien och i takt med det allt mer ökade välståndet så är just nu en ekonomisk bom inom fastighetsbranschen.

Därför sker det många fuskbyggen i landet och det är inte så ovanligt att hus rasar.

Beräkningar som gjorts av departementet som har ansvar för bostäder fattas det runt 19 miljoner bostäder i Indien.

Hoppet om att hitta fler överlevande bedöms, enligt indiska räddningsarbetare, nu vara ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".