Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäkerhet om hur EU-medborgare ska bedömas

"Det är svåra bedömningar absolut"
1:55 min

Många kommuner vet inte hur man ska hantera EU-medborgare från andra länder som vistas i Sverige och söker hjälp från socialtjänsten. De efterlyser tydligare riktlinjer för hur de ska göra sina bedömningar, visar en enkät som P1-programmet Kaliber har gjort.

Kaliber frågade bland annat om kommunerna tycker att det finns tillräckligt lagligt stöd för att fatta biståndsbeslut för personer från andra EU-länder. Av de 78 procent som svarade på frågan tyckte nästan 40 procent att det saknas.

En av dem är Vildana Basic, enhetschef på ekonomiskt bistånd i Kirseberg i Malmö Stad.

– Det är svåra bedömningar absolut, säger hon.

Många tycker att det är svårt att avgöra om en person har rätt att vistas i Sverige, en förutsättning för att kunna få samma typ av hjälp som svenska medborgare. Bland annat ska socialtjänsten bedöma om en person är aktivt arbetssökande och har en rimlig chans att få jobb. Något Vildana Basic och flera andra framhåller som svårt.

– Det är ju inte det socialtjänsten sysslar med vanligtvis, säger Vildana Basic.

Thomas Erhag, universitetslektor i offentligt rätt på Göteborgs universitet var med och skrev en handledning till kommunerna som Socialstyrelsen gav ut 2008.

– Om personen förr inte kunde uppvisa ett uppehållstillstånd var det relativt tydligt att då fanns inget lagligt uppehälle i Sverige och då var undanröjandet av det man kallar för en akut nödsituation. Det var det man behövde göra och då hjälpte man oftast personen hem, men nu blir frågan svårare att avgöra, säger Thomas Erhag.

Frågan i enkäten: Anser ni att det finns tydligt stöd i lagen för bedömning av EU-medborgares rätt till stöd från socialtjänsten?

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".