Den självutnämnda expertgruppen har gått igenom 23 000 dokument - bland annat alla vittensmål och bilder och slutsatsen är att den utpekade dansken är oskyldig. Foto: Tor Arne Dalsnes/Scanpix.

Ny utredning: "Mordbrand på Scandinavian Star"

Skeppsinspektör: "Kan inte tänka mig en större rättsskandal"
1:16 min

I den fristående utredningen om branden på färjan Scandivnavian Star 1990 som en expertgrupp har gjort kommer det fram starka bevis för att branden verkligen var en mordbrand - anlagd av några ur besättningen och att anledningen var ekonomisk.

– Det är på tiden, det har ju varit en slarvig utredning, säger Martin Grande, en av passagerarna ombord på färjan.

Martin Grande är glad att det nu har gjorts en ordentlig utredning. Han såg själv besättningsmän som slog sönder fönster för att branden skulle ta sig och har aldrig trott på den norska polisens tvärsäkra utpekande av den danska lastbilschaufför som fick skulden för mordbranden där 159 människor miste livet för 23 år sedan.

Ingen utredning gjordes ens för att se om någon hade något att vinna ekonomiskt på att färjan brann.

Den självutnämnda expertgruppen har gått igenom 23 000 dokument - bland annat alla vittensmål och bilder och slutsatsen är att dansken är oskyldig. I stället står några ur besättningen bakom. Anställda av det rederi som fick del av försäkringspengarna.

Färjan var vid tillfället för branden överförsäkrad - utredningsgruppen har hittat dokument som visar att den försäkringsagent som förmedlat försäkringen har fått två miljoner danska kronor för uppdraget berättar skeppsinspektör Gisle Weddegjerde i expertgruppen som ser polisutredningen som en skandal.

– Detta måste vara Skandinaviens största skandal genom tiderna. Jag kan inte tänka mig en större rättsskandal, säger Gisle Weddegjerde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".