USA:s president Obama fick snabbt ringa överåklagare Kamala Harris för att be henne om ursäkt för sitt uttalande om hennes utseende. Foto: Scanpix. Montage/Sveriges Radio.

Bortgjord Obama ber kvinnlig åklagare om ursäkt

"Verkar ha accepterat ursäkten"
1:42 min

President Obama i USA har gjort bort sig genom att kalla en kvinnlig överåklagare i Kalifornien för den "överlägset snyggaste" åklagaren i landet.

President Obama blev tvungen att be om ursäkt snabbt och gjorde det via sin talesman i Vita Huset.

– Presidenten vill inte på något vis förminska överåklagarens professionella kapacitet, sa Vita Husets talesman och tillade att presidenten är fullt medveten om att kvinnor inte ska bedömas efter sitt utseende, sa talespersonen.

Den politiska risken med Obamas kommentar bedömdes tydligen som uppenbar, eftersom han var mycket snabb med att ringa till överåklagaren i Kalifornien, Kamala Harris, för att be om ursäkt för att han kallat henne den överlägset snyggaste överåklagaren i landet och för det ståhej det orsakat.

Kommentaren om Kamala Harris utseende, som Obama fällde i samband med ett möte för att samla in pengar till mellanårsvalen, spred sig kvickt i medierna och ledde till en debatt om Obama är sexistisk och om han diskriminerar kvinnor i sin administration.

Flera kommentatorer påminde om att Obama ersatt flera kvinnor med män när han förnyat sin regering och att han ofta spelar golf och basket på sin fritid med andra män.

Hans kommentar kunde kanske påverka stödet för demokraterna bland kvinnor, var en annan reaktion. Det verkade inte som att Obama fattat någonting. Han behövde kanske gå på utbildning i genusfrågor.

Obama fick trots allt uppskattning för sin snabba ursäkt och en tidning påpekade att gärna ger även män komplimanger om deras utseende.

Kamala Harris själv verkar ha accepterat ursäkten i ett uttalande där hon säger att hon är Obamas vän och stödjer hans politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".