Barn- och äldreministern: ”Det finns brister”

1:00 min

Barn- och äldreminister Maria Larsson vill titta närmare på BO:s förslag om att lagstifta om obligatoriska utredningar när barn har tagit livet av sig. Maria Larsson säger att det finns vissa brister i myndigheterna arbete i dag.

– Det saknas en del kunskap och det saknas framförallt bra metoder för förebyggande arbete. Myndigheterna kan säkert göra mer. Och vi måste säkra upp att myndigheterna agerar på ett bra sätt utifrån den information som den har tillgång till.

Förslaget att införa Lex Bobby också när det gäller självmord, är det ett bra förslag?

– Ja, jag är beredd att titta på alla förslag som kan leda till att vi får ner antalet självmord i samhället.

Är det något du kommer jobba för?

– Jag kommer titta på det och värdera det förslaget om det kan vara oss till hjälp i det här arbetet där vi redan i dag har mycket på gång.

Lex Bobby har ju inte funnits så länge, hur vet man att det fungerar?

– Det är fortfarande ganska få fall som har analyserats av Socialstyrelsen och det gör att underlaget är lite för litet än för att säga att det varit ett framgångsrikt sätt att arbeta på. Så det här får man naturligtvis väga in, är det här det bästa vi kan göra? Det är ett förslag som jag absolut tycker det är värt att titta närmare på.

Lotta Myhrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista