Årets provdeltagare hade till exempel att svara på vad orden kandera och makulatur betyder. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Fler unga skriver högskoleprovet

Fler unga än förra året sökte sig till provlokalerna för att göra högskoleprovet på lördagen. Mer än var tionde deltagare var i gymnasieåldern. Förvirring kring meritvärderingen tros vara en orsak.

I år hade närmare 70 000 hade anmält sig till vårens högskoleprov. Av de anmälda var åtta av tio under 24 år gamla. Närmare 8 000, över en tiondel, var 17-18 år. Det är 800 fler än förra året.

En förklaring till intresset bland unga tror Universitets- och högskolerådet kan vara en osäkerhet kring hur antagningen kommer att se ut framöver då hänsyn måste tas till den nya betygsskalan med betyg från A till F. Gymnasieeleverna som tar studenten i år blir nämligen de sista att gå ut med betygen IG-MVG.

Årets provdeltagare hade till exempel att svara på vad orden kandera och makulatur betyder. Andra ord som sökte förklaring var piccolo, derivera och allusion. Deltagarna fick också sätta sig in i texter om så vitt skilda ämnen som transport av koldioxid, övertid och litteraturläsning i förskolan.

Högskoleprovet infördes 1977, bland annat för att minska den sociala snedrekryteringen till högre utbildningar. Poängen på provet ger en ytterligare merit, utöver gymnasiebetyg, som kan användas vid ansökningar till högskolan.

TT

Testa dig själv på högskoleprovet

Ordförståelse
  

1. naiv
A påhittig
B rådlös
C busig
D godtrogen
E motsträvig

3. kandera
A skära upp kött
B pryda med ljus
C överdra med socker
D steka på båda sidor
E hälla upp vin

5. oavvänt
A igenkännande
B oupphörligt
C från rätt sida
D överlägset
E fientligt

7. profan
A världslig
B förenklad
C obetydlig
D sorglös
E angenäm

9. genmäla
A återge
B hindra
C svara
D anklaga
E ersätta

2. högaktning
A sorg
B högtid
C salighet
D högmod
E vördnad

4. förbehåll
A villkor
B ursäkt
C misstanke
D omvärdering
E ställningstagande

6. karoten
A grundämne
B protein
C giftämne
D växtfiber
E färgämne

8. brukare
A ledamot
B vårdtagare
C medlare
D hantlangare
E trädgårdsmästare

10. kanon
A utvald samling
B miniminivå
C grundkurs
D storgrupp
E ouppnåeligt ideal

 
FACIT1) D 2) E 3) C 4) A 5) B 6) E 7) A 8) B 9) C 10) A.
Källa: Högskoleprovet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".