Många tycker att polisen ska lägga resurser på våldsbrott i stället för upphovsrättsbrott. Foto: Marc Femenia/Scanpix.

Upphovsrättsbrott har låg prioritet hos polisen

"Polisen är skyldig att utreda alla brott"
1:57 min

Bara en tredjedel av de poliser som ska jobba med att utreda upphovsrättsbrott får i praktiken göra det. Därför föreslås nu en ny specialgrupp på 20 personer som ska sitta på samma polismyndighet för utreda bland annat fildelningsbrott.

– Rekommendationen i rapporten är att polisen måste tillsätta de resurser som krävs, säger åklagaren Henrik Rasmusson.

Gör man inte det idag?

– Inspektionsgruppens bedömning är att man inte lägger tillräckliga resurser, och att man har satt resurserna på olika platser så att man inte kan arbeta effektivt.

För några år sedan fick Malmö Stockholm och Göteborg dela på 15 tjänster som skulle utreda immatrialrättsbrott, där den i dag största delen i dag handlar om olaglig fildelning på nätet. Men de 15 poliserna som skulle ha som fokus att jobba med det, har till stor del fått göra annat istället.

– Ja, antalet utpekade personer och antalet utbildade personer är nog i den omfattningen, men prioriteten har blivit att de personer som rent faktiskt jobbar effektivt med immatrialrätt är kanske fem personer, säger Henrik Rasmusson.

Det vill gruppen som på uppdrag av rikspolisstyrelsen har utrett arbetet immatrialrättsbrott ändra på. Man vill ha ett fokus på de här brotten och vill centralisera det till en polismyndighet, där en grupp på 20 personer enbart ska utreda upphovsrättsbrotten. Det skulle också göra arbetet mer effektivt när det bland annat handlar om att prioritera tillslag.

Men fokus på just de här brotten är fortfarande ifrågasatt av många som tycker att polisen istället ska lägga resurser på våldsbrott. Men det håller inte åklagaren Henrik Rasmusson med om.

– Polisen är skyldig att utreda alla brott, man kan inte välja och lägga vissa brott åt sidan, sedan är frågan hur man ska utreda den här brottstypen. Immatrialrätten är djupt kunskapsmässigt krävande och då måste man som jag ser det fokusera och utse specialiserade poliser som hanterar bara de brotten. Annars är det meningslöst att göra något över huvud taget, säger Henrik Rasmusson.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".