Ingången till Auschwitz. Foto: Scanpix.

Krigsförbrytare från nazitiden riskerar åtal

Utredningar kommer att inledas
1:35 min

Ett 50-tal tyska krigsförbrytare från nazitiden ska ställas inför rätta för medhjälp till mord trots att de flesta av dem är kring 90 år gamla i dag. Alla har koppling till koncentrationslägret i Auschwitz.

De som nu riskerar åtal är ett 50-tal tyska medborgare som på något sätt arbetade i koncentrationslägret Auschwitz, där över en miljon fångar mördades under andra världskriget.

Trots att 70 år snart har gått sedan Auschwitz befriades är utredarna optimistiska om att kunna ställa de misstänkta inför rätta.

Kurt Schrimm, chefsåklagare vid den tyska myndigheten för utredning av krigsförbrytelser under naziregimen, bekräftar för tyska medier att man har namn och adress på ett 50-tal personer runt om i Tyskland, alla kring 90 år i dag. De misstänks för "medhjälp till mord" och utredningar mot de misstänkta kommer nu att inledas.

Myndigheten ligger i staden Ludwigsburg i södra Tyskland och startade sitt arbete 1958. Trots att många lägerfångar som överlevde nu är döda har myndigheten ändå gott hopp om att kunna åtala de misstänkta.

Detta efter att den då 91-årige koncentrationslägervakten John Demjanjuk 2011 i en uppmärksammad rättegång dömdes till 5 års fängelse för medhjälp till mord på 20 000 fångar i lägret Sobibor.

Demjanjuk dog dock innan domen hade vunnit laga kraft. Men domen mot Demjanjuk visar enligt åklagaren Kurt Schrimm att det räcker med att det går att bevisa att någon arbetat i ett koncentrationsläger för att man ska kunna döma den personen för medhjälp till mord.

Myndigheten säger också att den hoppas kunna hitta fler krigsförbrytare från nazitiden i utlandet, bland annat i Sydamerika. Bland annat söker man särskilt just nu igenom akter i Brasilien, akter över misstänkta krigsförbrytare som flydde dit strax efter andra världskriget.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".