Demonstranter marscherade mot Vita huset i Washington. Foto: Manuel Balce Ceneta/Scanpix.
Keystone XL

Protester mot oljeledning från Kanada till Texas

Nya argument efter andra läckage
1:43 min

Miljörörelsen i USA kämpar mot förlängningen av en pipeline som ska transportera olja genom hela landet. Nu sätter den press på president Obama att inte godkänna utbyggnaden.

Keystone XL, som utbyggnaden kallas, måste godkännas av president Obama.

Miljörörelsen pressar honom att säga nej och har fått nya argument efter ett par läckage nyligen i andra oljeledningar.

Hur mycket olja som rann ut, efter ett läckage förra veckan i företaget Exxons pipeline genom Arkansas, är fortfarande oklart.

I det lilla samhället Mayflower, några mil från Little Rock, fick 22 hus evakueras och upprensningen efter läckaget har tagit flera dagar.

Oljeledningen, som är nergrävd i marken, är ca 40 år gammal och stängdes av. Nu pågår utredning om vad som hände och företaget kan komma att bötfällas.

I mitten av mars inträffade ett annat läckage i oljebolaget Chevrons pipeline nära Salt Lake City i Utah. Då rann det ut närmare 100 000 liter olja.

Oljeläckorna har bara ökat miljörörelsens motstånd mot en föreslagen förlängning av en pipeline från Kanada till Texas.

Keystone XL, som den kallas, är tänkt att användas bland annat för att transportera stora fyndigheter av skifferolja från Kanada till den amerikanska golfkusten.

President Obama har sagt nej till Keystone XL en gång. Sedan dess har det föreslagits en annan sträckning av ledningen, av miljöskäl, och det förslaget har han ännu inte tagit ställning till.

Även utrikesdepartementet är inblandat, eftersom ett annat land, Kanada, påverkas. Utrikesdepartementet har för en tid sedan sagt att det inte ser några miljöhinder för en förlängning av oljepipelinen.

Miljörörelsen protesterar och ser det kommande beslutet som en test av Obamas beslutsamhet att ta klimatfrågan på allvar.

De som vill ha ledningen pekar på möjlighet till nya arbetstillfällen och nya inkomster. Risken för läckage, säger de, är ännu större om oljan ska fraktas på väg eller järnväg istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".