Här i Bergsjön i Uddevalla omkom två kvinnor. Foto Robert Betzehag/Scanpix.

Tre personer drunknade – se upp för tunna isar

"Kan hända att man inte kommer tillbaka i land"
1:01 min

Tre personer har under natten hittats drunknade efter att ha varit ute på fisketurer i västra Sverige. Isen är förrädisk just nu, säger Anders Wernesten, som jobbar som vattenexpert på Livräddningssällskapet.

– I och med att det är kallt upplever vi nog, lite till mans, att isarna håller och är starka. Men vi ska tänka på att solen värmer upp, speciellt nära land. Inte så mycket på ovansidan kanske, som på botten under, där det är lite grunt. Så att det är lurigt, det är väldigt lurigt n, säger Anders Wernesten.

– Om man går ut på morgonen och ska gå tillbaka senare på dagen kan det hända att man inte kommer i land.

Två personer hittades döda i Bergssjön utanför Uddevalla, och en person i sjön Mjörn mellan Lerum och Alingsås. Alla ska ha varit ute för att fiska.

Det är svårt att avgöra hur tjock isen egentligen är, inte minst när vissa områden består av öppet vatten.

– Man kan inte se hur tjock den är. Man måste ha en ispik med sig och när man ser förändringar i isen ska man slå med ispiken. Kan man slå två gånger utan att den går igenom kan man nog bedöma att den kommer att hålla. Men är det bara ett slag ska man nog fundera på att backa tillbaka därifrån man kom, för då kan den vara förrädisk, säger Anders Wernesten, expert på vattensäkerhet på Livräddningssällskapet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".