Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny svensk taktik för plats i FN:s säkerhetsråd

Publicerat söndag 7 april 2013 kl 11.01
"Förefaller vara ett hopplöst ärende"
(2:35 min)
Om EU:s medlemsstater samordnar sig så slipper enskilda länder dyra kampanjer för att bli invalda i säkerhetsrådet. Foto: Foto: Bebeto Matthews/Scanpix.

Regeringen vill enligt uppgift till Ekot att EU:s medlemsstater ska samordna sig för att de olika länderna ska kunna få en plats i FN:s säkerhetsråd. I dag sker ett samarbete med de nordiska länderna.

I riksdagens utrikesdebatt i februari blev det hård ordväxling mellan socialdemokraterna och regeringen om hur mycket regeringen satsar för att komma in i säkerhetsrådet. Utrikesminister Carl Bildt svarade då avvaktande på frågor.

Regeringen vill, enligt vad Ekot erfar, att EU:s medlemsstater samordnar sig för att få en plats i FN:s säkerhetsråd. Fördelen skulle vara att de EU-länder som inte är med i säkerhetsrådet i tur och ordning skulle få en plats enligt ett bestämt schema.

Enskilda länder skulle då slippa driva dyra kampanjer för att försöka bli invalda och sedan riskera att ändå bli nedröstade.

I dag samarbetar de nordiska länderna när platser blir lediga i säkerhetsrådet.

Enligt uppgift till Ekot överväger utrikesminister Carl Bildt att lansera sitt förslag på EU:s utrikesministermöte i Luxemburg i april.

Men andra länder nordiska länder är negativa till förslaget. Norge som inte är ett EU-land är rädda för att helt hamna utanför möjligheterna till en plats i säkerhetsrådet och Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja är klart negativ.

 – Att åstadkomma EU-gemensam linje i det här kommer att vara ytterst svårt om inte helt omöjligt. Det finns inte någon EU-grupp i FN. Det finns den här västeuropeiska gruppen, men en del av EU-länderna är i den så kallade östeuropeiska gruppen och att koordinera allt förefaller vara ett hopplöst ärende, säger Erkki Tuomioja.

Utrikesminister Carl Bildt vill i motsats till Finlands utrikesminister inte lämna några särskilt tydliga svar om det förslag utrikesdepartementet nu arbetar med.

 – Vi tittar på detta hur man ska göra detta. Vi har ett väldigt viktigt nordiskt eller allt intensivare nordiskt utrikespolitiskt samarbete. Det är klart att vi diskuterar våra gemensamma erfarenheter och sedan har vi ju intresse att inom EU diskutera hur vi ska vara starka inom FN också, säger Carl Bildt.

Att frågan om en plats i säkerhetsrådet gett upphov till kritik från oppositionen beror på att det i regeringens budgetproposition för 2012 stod att Sverige ska kandidera till säkerhetsrådet år 2017. Men sedan dess har ingenting hänt.

För det kritiserade socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin regeringen hårt i samband med årets utrikespolitiska debatt.

Och Ahlin är även kritisk till regeringens nya planer på en EU-samordning.

 – Skulle vi göra en europeisk samordning inom europeiska unionen, ja då skulle vi slåss med spanjorer, italienare, tyskar och så vidare. Jag tror absolut att Sverige har en större chans att bli vald i säkerhetsrådet om vi fortsätter med den nordiska modellen, men det bygger på att vi har en utrikesminister som är bered att engagera sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".