1 av 2
Gisle Weddegjerde som som ingår i den stiftelse som står bakom utredningen. Foto: Marit Hommedal/Scanpix.
2 av 2
Färjeturen från Norge till Danmark avbröts brutalt natten till den 7 april för exakt 23 år sedan. Foto: Tor Arne Dalsnes/Scanpix.

Scandinavia Star: "Svensk polis helt fantastisk"

Vi mötte ju en vägg i både Norge och Danmark
1:33 min

Det är tack vare den svenska polisen som den nya utredningen om mordbranden på Scandinavian Star - för i dag exakt 23 år sedan - överhuvudtaget har kunnat göras.

Enligt utredningen handlar det om flera av varandra oberoende mordbränder och att den tidigare utpekade danske lastbilschauffören är oskyldig.

– Det är svensk polis. De har varit helt fantastiska och har levererat all information som gjort att vi har kommit fram till det vi har gjort, säger Gisle Weddegjerde som ingår i den stiftelse som står bakom utredningen.

– Vi mötte ju en vägg i både Norge och Danmark. Det är där skandalen ligger.

Tack vare hjälpen från den svenska polisen har så har stiftelsen, som består av en expertgrupp och en anhöriggrupp, hittat bevis som pekar på att de fyra stora bränderna på Scandinavian Star för 23 år sedan var anlagda var för sig och att den tidigare utpekade danske lastbilschauffören, som tidigare var dömd för mordbrand och som själv omkom i branden omöjligt kan ha anlagt bränderna på fartyget.  

En lättnad för hans änka Jytte Andersen hemma i Danmark, som alltid varit säker på hans oskuld.

 – Äntligen får vi frid, säger änkan till Danmarks Radio.

Istället ska det ha varit besättningsmän som stått bakom och motivet ska ha varit försäkringspengar eftersom fartyget var överförsäkrat.

Målet med expertgruppens utredning har alltid varit att få till stånd en ny polisutredning innan brottet preskriberas om två år. Och nu är det nära - till veckan ska man ha ett första samtal med polismästaren i Oslo berättar Gisle Weddegjerde.

– Vi hoppas att det resulterar i ett möte där vi kan sätta oss ned och gå igenom det på ett bra sätt med kompetent polis.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".