Arbetslösa i kö. Foto: Paulo Duarte/Scanpix.

Portugal får svårt att klara lånekrav

Måste spara en miljard euro
1:52 min

Portugal har hamnat i knipa, sedan en domstol i fredags underkände en del av regeringens besparingar som olagliga mot medborgarna. Portugal har fått nödlån från EU, men kommer nu få svårt att klara av kraven som ställs på landet som låntagare.

Portugal, som varit ett mönsterland bland de euroländer som fått nödlån, faller nu också ur ramen.

Flera av regeringens sparåtgärder är olagliga, anser domstolen i Lissabon.

Bland annat är det en ojämlik behandling att bara offentliganställda drabbas av sänkta löner och indragna semesterbonusar och att bara statliga pensioner krymper, anser domstolen.

Juristerna underkänner också neddragningar i sjukförsäkringen och försämringar i skyddsnätet för landets hundratusentals arbetslösa.

I pengar innebär detta att regeringen måste spara omkring en miljard euro på annat håll. Det kan bli en omöjlig uppgift, eftersom en miljard euro utgör hela en femtedel av regeringens besparingspaket för i år.

Portugals ekonomi krymper och arbetslösheten passerar när som helst 18 procent. Långivarna, EU och Internationella Valutafonden har redan sänkt sina krav på låntagaren Portugal två gånger, sedan nödlånet gavs år 2011.

I veckan har eurogruppen möte och förstås blir Portugals kris en viktig fråga.

Tv meddelar att premiärminister Pedro Passos Coelho i kväll kommer att hålla ett tal till nationen. Detta efter att han sent i går satt i många timmars överläggningar med bland andra president Hanibal Cavaco Silva.

Oppositionen, socialisterna, har krävt regeringens avgång, men högerregeringen sitter kvar, är presidentens besked. Han vill kanske undvika politiskt tumult i detta prekära ekonomiska läge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".