USA var ett av länderna som var för ett internationellt vapenavtal. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

USA-tvekan kring FN-avtal om vapenhandel

35 senatorer kommer att rösta nej
1:39 min

För några dagar sedan godkände FN ett nytt avtal som för första gången ska reglera den internationella vapenhandeln och USA var ett av länderna som var för. Men nu ser det ut som om avtalet inte kommer att ratificeras, godkännas, av den amerikanska senaten.

För att USA formellt ska ansluta sig till avtalet måste det godkännas av senaten och för det krävs det att två tredjedelar av de hundra ledamöterna stöder det.

Men redan har 35 senatorer meddelat att de kommer att rösta nej vilket alltså skulle innebära att USA ställer sig utanför.

Deras främsta invändning är att de nya internationella reglerna kommer inskränka på de amerikanska medborgarnas rätt att inneha vapen, det är ett argument som framförts av vapenägarorganisationen NRA men i övriga världen ställer man sig komplett oförstående till påståendena; avtalet reglerar bara handeln mellan länder.

Den amerikanska senaten är dessutom i allmänhet ofta skeptisk till internationella avtal eftersom man hävdar att de inskränker på USA:s suveränitet.

Avtalet innebär att det för första gången införs gemensamma basregler för handeln med konventionella vapen, allt från gevär till stridsvagnar och örlogsfartyg. Bland annat ska vapen inte få säljas till områden där folkmord pågår.

När FN:s generalförsamling godkände avtalet var det bara tre länder som röstade emot, Iran, Nordkorea och Syrien, USA anslöt sig efter viss tvekan.

USA:s egna vapenexportregler är visserligen hårdare än de som finns i FN-avtalet - men om USA, som är världens största vapenexportör, inte skulle ansluta sig skulle det kunna påverka hur andra länder ställer sig, till exempel kanske det medför att Ryssland, som är den näst största vapenhandlaren, inte skriver på avtalet.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".