Fyra punkter för att se om någon drabbats av stroke. Foto: Sveriges Radio.

Världshälsodagen: "Vem som helst kan få stroke"

Strokedrabbad: "Jag är ständigt trött"
1:23 min

I dag är det världshälsodagen, som i år uppmärksammar problemet med att många lider av högt blodtryck. Var tredje person över 25 år har högt blodtryck, något som kan leda till allvarliga sjukdomar som stroke.

-– De osynliga svårigheterna, funktionsnedsättningarna, påverkar mig ganska mycket. Jag kan inte räkna längre, jag hittar inte och går lätt vilse. Jag är ständigt trött, hjärntrötthet och om många pratar på en gång hänger jag inte med för jag klarar inte av när det är för mycket information på en gång, säger Lena Spano som drabbades av stroke för 14 år sedan.

Är du rädd att du ska få en stroke till?

– Ja, men man lever med den rädslan. Det är bara att inse att vem som helst kan ju få stroke när som helst.

Lena Spano drabbades av stroke för 14 år sedan. Hon har haft en till sedan dess, men har lärt sig leva med sina funktionsnedsättningar.

I dag är stroke, som är ett samlingsnamn för hjärninfarkt, blodpropp i hjärnan, och hjärnblödning en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. En orsak är högt blodtryck, som är temat när världshälsoorganisationen WHO i dag uppmärksammar världshälsodagen.

Varje tredje person över 25 år har högt blodtryck, något som skulle kunna förhindras med en annan livsstil.

För de som drabbas av stroke kan mycket förändras. Det syns inte på Lena Spano att hon haft stroke, något som kan vara svårt i mötet med andra.

– Man får höra "orkar du inte fixa det där i dag". Och nej jag orkar inte det, för jag har gjort något annat i dag.

Får du förståelse då?

– Jag brukar prata vidare tills de fattar vad jag menar. Men det är lite tufft ibland, säger Lena Spano.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".