Jan Sundling har haft lön både från Näringsdepartementet och arvoden från styrelseuppdrag. Foto: Scanpix.

SJ-chefens dubbla ersättningar mot reglerna

Statens ägarpolicy är tydlig
1:34 min

SJ:s styrelseordförande Jan Sundling får både lön från regeringskansliet och arvoden från tre olika statliga bolag. Dubbla ersättningar strider mot statens eget regelverk. Dessutom visar det sig nu att Jan Sundling inte är det enda fallet.

Regeringskansliet har "ett betydande ansvar" för det som skett, säger statssekreterare Erik Thedéen på finandepartementet, som ansvarar för de statliga bolagen.

– Vi skulle ha kontrollerat samtliga styrelseledamöter, inte bara de som vi vet jobbat heltid på regeringskansliet. Men också bolagen själva har ett ansvar. Det framgår av bolagsstämmobesluten att man inter har rätt till dubbla ersättningar, säger statssekreterare Erik Thedéen.

Statens ägarpolicy är tydlig. Anställda i regeringskansliet som har uppdrag i statliga bolag har inte rätt till något styrelsearvode. Ändå har Jan Sundling, som utsågs till ordförande för SJ i augusti 2011, haft lön både från en halvtidstjänst på Näringsdepartementet och arvoden från uppdrag i tre olika statliga styrelser, på sammanlagt omkring en halv miljon kronor om året, rapporterar SVT.

Erik Thedéen på finansdepartementet säger att det strider mot reglerna, men förklarar det hela som ett misstag. Samtidigt medger han att Jan Sundling inte är det enda fallet där det har betalats ut dubbla löner.

– Det finns ett fall till som vi känner till nu, vi håller på och gräver i det här. Det är Kristina Rennerstedt, som är styrelseordförande för Operan och  som ganska nyligen också blev kulturråd i Washington. Det är också ett sådant fall, säger Erik Thedéen.

Vad betyder det här för tilltron till statens ägarpolicy?

– Jag tycker inte att det är ett stort avbräck för vår ägarpolicy. Det är ett misstag som har begåtts och rutiner som måste skärpas. Men jag tycker att man kan stanna vid det, säger statssekreterare Erik Thedéen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".