Paata Zakareisjvili, minister som önskar bättre relationer till Ryssland. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

"Vi ska inte smutskasta Ryssland"

"MIna vänner skrattar åt mig"
2:27 min

Georgiens nya regering gör nu stora ansträngningar för att förbättra relationen till grannen Ryssland. Sedan femdagarskriget 2008 är de diplomatiska förbindelserna mellan länderna brutna.

– Vi bör hjälpa Ryssland, att på ett värdigt sätt klara sig ur den besvärliga situation som de själva försatt sig i. Och inte som Saakasjvili, presidenten, ständigt smutskasta och rikta anklagelser mot Ryssland, säger Paata Zakareisjvili, en av ministrarna i den nya georgiska regeringen som strävar efter en vänligare samtalston med Ryssland.

Bakom Paata Zakareisjvilis skrivbord på kontoret i regeringsbyggnaden i huvudstaden Tbilisi står den georgiska flaggan bredvid EU-flaggan.

Den nya regeringen vill gärna visa att den är minst lika västinriktad som den förra, som bestod av politiker ur Mikhael Saakasjvilis parti Nationella rörelsen.

Saakasjvili är fortfarande president, men måste lämna sin post i samband med presidentvalet i höst.

Sedan femdagarskriget mellan Ryssland och Georgien 2008 hatar Mikhael Saakasjvili och Rysslands ledare varandra och några samtal om ett närmande har inte varit möjliga förrän nu. Med en ny regering under den mer Rysslandsvänlige Bidzina Ivanisjvili.

Intensiva förhandlingar pågår om att återuppta georgisk export av bland annat vin och mineralvatten till Ryssland och det talas om en möjlig återupptagen järnvägsförbindelse mellan de båda länderna.

Men så länge som den verkliga knäckfrågan förblir olöst, den om de båda georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien. Och som Ryssland erkänt som självständiga stater, så är det inte möjligt att återupprätta den diplomatiska förbindelsen, säger Paata Zakareisjvili, som ansvarar bland annat för Abchazien- och Sydossetienfrågan i Georgiens regering.

Zakareisjvili är chef för ministeriet för återintegrering, det vill säga av utbrytarrepublikerna. Själv vill han byta ut namnet till ett något mer diplomatiskt men motståndet från oppositionen och president Mikhael Saakasjvili är benhårt.

– Mina abchaziska och sydossetiska vänner skrattar åt mig och säger att om du inte ens kan byta namn på ditt ministerium, hur ska du då kunna lösa konflikten?, säger Paata Zakareisjvili.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".