Pedro Passos Coelho. Foto: Scanpix.

Nya besparingar väntar Portugal

Nedskärningar inom skola och vård
1:40 min

Portugals regering tvingas göra fler nedskärningar. Det var budskapet i den portugisiske premiärministern Pedro Passos Coelhos tal på söndagskvällen.

Det var en trängd premiärminister som talade till nationen.

- För att kompensera det som skulle ha kommit in via skatter, måste vi nu minska de offentliga utgifterna inom den sociala sektorn, utbildnings- och hälsovårdssektorn och inom de statliga företagen, sa den portugisiske premiärministern bistert.

Han återkom under sina 20 minuter till att Portugal nu har försatts i ett besvärligt akut läge i och med författningsdomstolens beslut. Högerpolitikern Pedro Passos Coelho är inte ense med domstolen.

Förra året sjönk budgetunderskottet till 6,4 % av BNP och han har lovat EU och Internationella Valutafonden ytterligare minskningar. Hittills har han också fått beröm, även om långivarna redan har mildrat kraven två gånger. Portugals premiärminister vill inte behöva be om nya nödlån utöver de 78 miljarder euro, som hans land redan fick år 2011.

Pedro Passos Coelho kommer också att skynda på strukturförändringarna av statsapparaten.

Ordet förtroende återkom också i talet. Portugals ekonomi väntas i år krympa med 2,3 % och arbetslösheten stiga över 18 %. Det är viktigt för alla parter i ekonomin att omvärlden börjar lita på Portugal igen, så att det görs några investeringar.

Talet kom efter att landets konstitutionsdomstol underkänt en del av de besparingar som regeringen planerat genom sänkta löner och pensioner för statsanställda samt försämrat skyddsnät för landets hundratusentals arbetslösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".