1 av 7
Porträtt på Abdullah Öcalan på en bergssida i Qandil. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 7
Katja Magnusson intervjuar Murat Karayilan, PKK. Foto: Sveriges Radio
3 av 7
Lokalen där PKK ger intervjuer. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
4 av 7
En medlem i PKK pratar med en pojke i Qandil i Irak. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
5 av 7
Medlem i PKK. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
6 av 7
Murat Karayilan, PKK. Foto: Katja Magnsson/Sveriges Radio.
7 av 7
Murat Karayilan, PKK, i en exklusiv intervju för Ekot:s Katja Magnsson. Foto:Katja Magnusson/Sveriges Radio.

PKK lämnar inte Turkiet utan garantier

"Vapnen kan inte läggas ner just nu"
2:23 min

Den kurdiska gerillagruppen PKK kommer inte att dra sig tillbaka från Turkiet, förrän den turkiska staten garanterar att den inte attackeras på vägen. Det säger PKK:s högsta ledning i en exklusiv intervju med Sveriges Radio.

Efter nästan 30 år av blodig konflikt och 40 000 döda, har den kurdiska gruppen utlyst vapenvila. Men också inom PKK finns skepticism mot att lämna Turkiet, enligt rörelsens ordförande Murat Karayilan:

-Alla våra befäl har inte kunnat övertygas, säger Murat Karayilan, omgiven av porträtt på den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan och bilder på medlemmar ur PKK som dödats i strider. Karayilan själv har blårutig skjorta under den olivgröna gerillauniformen.

Det är vår i Qandilbergen i norra Irak, här har PKK sina baser och nu när snön smälter brukar gerillakriget mot Turkiet intensifieras. Men i år kom Abdullah Öcalan med en historisk uppmaning i samband med det kurdiska nyåret, om att de cirka 2000 väpnade medlemmarna inne i Turkiet på sikt bör lämna landet.

Den högsta ledningen står bakom Öcalan, men det finns yngre befäl, i 30-års åldern, som inte vill stoppa striderna, förklarar Murat Karayilan. De tycker att det är ett ypperligt läge för kurderna just nu, kurder i Syrien har haft framgångar och det förändrade läget i regionen gör att gamla allianser mot kurder i Turkiet, Iran och Syrien har fallit samman.

-  Allt detta gör att en del kommendanter i mellanskiktet tycker att "vi måste kriga!" säger Murat Karayilan.

Karayilan säger att splittringen är ett problem, som enklast skulle lösas om PKK hade direktkontakt med sin ledare i fängelset:

- Därför menar jag att vi behöver tid till att övertyga dessa kamrater, kanske vi inte kan lyckas med alla och då behöver Abdullah Öcalan träda in.

När PKK drog sig tillbaka under en vapenvila 1999, dödades flera hundra medlemmar, det var en stor förlust för den väpnade gruppen. Därför kräver nu PKK:s ledning att det turkiska parlamentet stiftar en lag som garanterar att de inte attackeras på vägen från Turkiet.

Den turkiske premiärministern, Tayyip Erdogan, säger att det räcker med muntliga garantier och att PKK bör lämna landet utan sina vapen. Men det är för tidigt, tycker Murat Karayilan:

- Vapnen kan inte läggas ner just nu, så som Erdogan vill. De kan läggas ner i slutskedet.

- Så länge kurdernas existens inte erkänns i grundlagen kommer kurderna att behöva försvarsstyrkor, säger Murat Karayilan. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".