1 av 2
Klicka för grafik
2 av 2
Nordkoreanska arbetare på en sydkoreanskt ägd fabrik i Kaesong. Foto: Jean H. Lee/Scanpix

53 000 nordkoreaner drabbas när Kaesong stängs

"Krigshetsare vill ha det som konfrontationsplats"
1:25 min

Nordkorea stänger den gemensamma industrizonen Kaesong. 53 000 nordkoreaner arbetar där i 123 sydkoreanska fabriker.

Fabriken ligger på nordkoreansk mark och sedan zonen stängdes i onsdags har 13 sydkoreanska företag tvingats upphöra med sin produktion. Huruvida industrizonen stängs kortsiktigt eller för all framtid är oklart. 53 000 nordkoreaner drabbas.

Att området stängts ses som den sista symbolen för försoningsprocessen länderna emellan. Det var kanske den enda platsen där nord- och sydkoreaner kunde umgås under vänskapliga förhållanden. Tidigare har industriområdet hållits öppet, trots kriser. Stängningen innebär en stor ekonomisk förlust för Nordkorea.

Samtidigt ökar spänningen mellan Nord- och Sydkorea. Tidigare i dag sa den sydkoreanske återföreningsministern, Ryoo Kihl-Jae, att Nordkorea förbereder ett nytt kärnvapentest. Men Sydkoreas försvarsminister menade att en provsprängning inte är sannolik.

Ryoo Kihl-Jae sa att man sett ökad ”aktivitet” vid den anläggning, där tidigare provsprängningar genomförts, och att det skulle röra sig om en sprängning av en fjärde kärnladdning.

– Vi försöker utröna om det rör sig om verklig förberedelse för atomprovsprängning, eller om det är ett upptåg för att öka pressen på oss och USA, sa han.

Aktviteterna skulle påminna om vad som iakttogs inför den provsprängning som Nordkorea genomförde i februari.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vädjar Nordkorea att avstå från ”ytterligare povokationer”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".