1 av 2
Alla fågelmarknader i Kinas kommersiella huvudstad Shanghai har tillfälligtvis stängts. Foto: Scanpix.
2 av 2
Anders Tegnell

Hög beredskap efter fler dödsfall i nya influensan

Hög beredskap inom EU gällande nya influensan
1:32 min

Europeiska smittsmyddsmyndigheter har höjt beredskapen och följer noga utvecklingen av det nya influensaviruset H7N9 i Kina. Men trots att sex människor hittills dött till följd av viruset, manar Smittskyddsinstitutet till lugn.

– Det här följs ju väldigt noga på EU-nivå, men kineserna har gjort en bra utredning kring viruset och har i nuläget en enligt vår bedömning tillräcklig kontroll på situationen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Han understryker att läget just nu är lugnt, men influensavirus har en benägenhet att förändra sig och därför är det svårt att förutse vad som händer framöver.

– Så länge de åtgärderna som nu vidtas fortsätter, att man bland annat ser till att separera människor och djur i den drabbade regionen så finns ingen anledning till större oro, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Vi kan ju jämföra med det med det förra viruset, H5N1, som funnits i Sydostasien i flera årtionden, som hittills inte förändrats så pass att det kan smitta mellan människor.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO finns inga tecken i nuläget på att det nya viruset smittar mellan människor. Sammanlagt har 21 personer insjuknat, av dem har sex avlidit.

Anders Tegnell säger att Sverige är bra förberett om någon skulle insjukna i det nya viruset.

– Vi har en god möjlighet att diagnostisera den här typen av virus och vi kan snabbt få ett svar, även i enstaka fall, om någon skulle insjukna i det, säger han.

I slutet av förra veckan höll smittskyddsmyndigheterna inom EU ett möte och diskuterades den nya influensan. Man beslutade då att inte utfärda några varningar gällande resor till Kina eller till Shanghai-området.

– Nä, i nuläget bedömer vi det som att man har kontroll på läget i Kina. De som insjuknat har alla varit i mycket nära kontakt med fåglar och därför finns ingen anledning att tro att smittan kommit från annat håll.

Men samtidigt är beredskapen hög och nya beslut från smittskyddsmyndigheter kan komma snabbt.

– Det här följs mycket noga av både kommissionen och av den europeiska smittskyddsmyndigheten, så om vi anser att något behöver ändras så kan vi göra det med kort varsel, säger Anders Tegnell.

I Kina har myndigheterna tagit den nya influensaviruset på största allvar.

Skolor i Shanghai besprutas med desinfektionsmedel, för att förhindra en spridning av viruset.

Även försäljning av levande fåglar har stoppats i flera städer i östra Kina.

Det senaste offret var en 55-årig fågelhandlare, uppgav nyhetsbyrån Nya Kina på söndagen.

Även kinesiska myndigheter vidhåller att viruset inte smittar mellan människor.

Anders Tegnell är inte förvånad över Kinas kraftfulla och snabba åtgärder:

– De inser att det finns ett riskmoment med tanke på de nära och omfattande kontakterna mellan människor och djur i det här området, så därför är det viktigt med snabba och kraftfulla åtgärder. Kineserna har i färskt minne utbrotten av SARS och även det förra influensaviruset H5N1, säger han.

SARS

Svår akut respiratorisk sjukdom (SARS), är en sjukdom orsakad av coronaviruset, SARS-CoV, som ger feber- och luftvägssymptom.

SARS tros ha uppstått i Guangdongprovoinsen i Kina hösten 2002. Därefter spred den sig över andra delar av Kina och Hongkon, varifrån SARS-viruset spreds internationellt i februari 2003.

Under den pandemi som rådde rapporterade Världshälsoorganisationen, WHO, 8100 fall varav 774 hade dödlig utgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".