Ägaren får nu ta mer betalt för sin lägenhet, vilket ökar antalet hyresobjekt. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Ny lag ger fler andrahandsbostäder

Berör främst storstäderna
1:48 min

En ny lag gör att man kan tjäna mer pengar på att hyra ut en bostadsrätt. Priset på andrahandsboende ser ut att stiga - men fler lägenheter verkar också hyras ut.

– Först och främst är det en så kallade en utbudseffekt. Det verkar ju vara så att utbudet har ökat av andrahandslägenheter. Och det är en glädjande effekt, säger Stellan Lundström är professor i fastighetsekonomi i Stockholm.

Siffrorna är tydliga. Hos andrahandsbostadsförmedlingen Bostad Direkt i Stockholm har priset på en etta ökat med 18 procent under första kvartalet i år.

Hos lägenhetsförmedlingen Residensportalen i Stockholm finns en fjärdedel fler lägenheterna för uthyrning sedan första februari, jämfört med samma period förra året.

Första februari kom nämligen en ny lag, lagen om privatuthyrning av bostäder. Ägaren får ta mer betalt för sin lägenhet. Inte som förut, betalt i enlighet med vad en liknande hyreslägenhet skulle kosta.

Nu får man ta betalt för sina avgifter för lägenheten plus kapitalkostnader på fyra procent.  Med den beräkningen kostar en tvåa i Stockholms innerstad cirka 12 000 kronor i månaden att hyra, enligt regeringens eget faktablad.

Värden slipper också skatta för inkomster upp till 40 000 kronor. Ovanpå det kan hyresgästen inte längre klaga efteråt.

Det handlar mest om ett storstadsfenomen. Och det är egentligen lite för tidigt att säga vad lagen har för effekt på sikt, säger professor Stellan Lundström.

Men betyder ökade hyror mer segregering, då?

– Ja, det är klart att om det är friare prissättning så är det de mer kapitalstarka. Men det har redan skett, framför allt genom omvandlingen från hyresrätt till bostadsrätt, säger han.

Mats Dahlström är vice vd på mäklarfirman Husman Haberg. Han är positiv till den nya lagen.

 – Jag tror att det kommer att bli en större vilja att hyra ut. I dag har det varit begränsat med det och man har sett problem med det och då låter man den hellre stå. I andra länder är det ju väldigt vanligt att man har ett second home, och i stället för att lägga sina besparingar i fonder eller annat så köper man en bostad och ... Och hyr ut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".