Falklandskriget blev vändning

En kombination av personliga egenskaper, en speciell politisk situation och tillfälligheter gjorde att Thatcher kunde hamna i den yttersta maktpositionen i det konservativa partiet.

- Det var en land i kris och ett parti som också delvis var i kris och Margaret Thatcher var en övertygelsepolitiker. Hon visste vad hon ville och trodde stenhårt på att hon skulle kunna genomföra det, och gjorde hon också, säger Gunnela Björk, docent i historia vid Örebro universitet, som skrivit en bok om Margaret Thatcher.

Men framgångarna kom inte direkt. Björk beskriver första tiden som premiärminister som näst intill katastrofala, med opinionssiffror i botten och en ekonomi i kris. Ett krig blev hennes räddning, när argentinska militärjuntan bestämde sig för att försöka erövra Falklandsöarna, delvis för att få hemmaopinionen på sin sida.

- Det fick märkligt nog samma effekt för Thatcher. Hon var mycket beslutsam att inte överge Falklandsöarna. Hon var inte särskilt kompromissvillig och bortsåg från alla försök till förhandlingslösningar som FN och andra kom med. Och hon förde sitt land till något slags seger, om än till ett väldigt högt pris. Det väckte nationalistiska känslor i Storbritannien. Det vände opinionssiffrorna. Efter kriget hade hon mycket större spelrum för att genomföra sina politiska idéer, säger Gunnela Björk.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".